UOČI VELIKOG FINALA

Dva selektora - jedan problem: Kako ugasiti euforiju u svlačionici?

- Engleska je uvijek imala dobar tim, ali nisu imali sreće. Niko ne dolazi do finala bez sjajnog tima, ocijenio je Manćini

Manćini nije pokazao znakove nervoze pred jednu od utakmica karijere. AFP

M. Kadić

11.7.2021

Selektor Italije Roberto Manćini (Mancini) na press konferenciji uoči večerašnjeg (21 sat) finala Eura 2020 protiv Italije, istakao je kako nije nervozan pred veliki okršaj, dodavši u isto vrijeme kako je ovo za njega jedna od najvažnijih utakmica u karijeri.

- Nisam nervozan, ali možda ću se sutra biti drugačije.  Nije bilo lako, ali bili smo dovoljno dobri da dođemo dovde, pred nama je još samo jedan napor i onda svi možemo da idemo na odmor. Engleska je fizički jača od nas na svim pozicijama ne samo u veznom redu, ali fudbal se igra i bez lopte i nadamo se da će naša tehnika prevagnuti, rekao je Manćini, a prenosi SK.

Na pitanje da li Englezi mogu da se smatraju fudbalskom nacijom poput Italijana s obzirom na to da im je ovo prvo veliko finale poslije više od 50 godina,

- Engleska je uvijek imala dobar tim, ali nisu imali sreće. Siguran sam da nas čeka predivna utakmica na punom stadionu. Niko ne dolazi do finala bez sjajnog tima, ocijenio je Manćini.

Niz nepobjedivosti

Italijan kaže kako je važno ostati fokusiran večeras na Vembliju.

- Mi moramo da se fokusiramo samo na sebe, svoj fudbal i da se nadamo da će naši navijači na kraju slaviti. Ne smijemo pasti pod euforiju. Ono što moramo da uradimo je da ostanemo mirni. To je, iz mnogo razloga, veoma teško, ali moramo da budemo skoncentrisani, dodavši koliko mu znači ovaj meč:

- Ovo je jedan od najvažnijih mečeva u mojoj karijeri. Za Inter sam igrao na svim nivoima, sa reprezentacijom nisam osvojio Euro za mlade ili Mundijal kad smo to bili zaslužili. Predstavljamo Italiju, nadam se da ću sutra imati to zadovoljstvo kao trener koje nisam imao kao igra, zaključio je Manćini.

Engleska nije osvojila veliki turnir od uspjeha na Svjetskom prvenstvu 1966, a zemlju je zahvatila prava euforija. Ono što nije dobra vijest za Gordi Albion je činjenica da im je večerašnji protivnik ekipa koja nema poraza u posljednja 33 susreta!

Razmišljao o naslovu

Selektor Engleza Geret Sautgejt (Garet Southgate) je uoči velikog finala rekao: 

- Ključno je postići svoj normalan nivo. Mnogo reprezentacija u finalima završi s lošim učinkom. Ovaj je susret sada drugačiji taktički izazov i za to se moramo pravilno pripremiti. Poštujemo protivnika, italijanski igrači su fantastični, imaju dobar taktički plan, imaju iskusnog trenera i u nevjerovatnoj su seriji. Ali, i mi imamo svoje adute, kazao je Sautgejt.

On je priznao da je razmišljao o naslovu prvaka, ali...

- Stvarnost je da se morate fokusirati na utakmicu, a to je ono što smo uvijek radili s ovom ekipom. Ako počnete razmišljati o kraju, onda idete u pogrešnom smjeru, zaključio je selektor Engleske.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.


Kladionica Mozzart na pobjedu Italije daje kvotu 3,00, dok je kvota na pobjedu Engleske 2,80. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu.

Sautgejt želi "prizemljiti" igrače pred finale. AFP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.