EURO 2020

Roj Kin: Zar pored Sterlinga i Griliša da dijete puca posljednji penal?

Ne smiješ da pustiš stidljivog momčića od 19 godina prije tebe. Oni su mnogo iskusniji, Sterling je osvajao trofeje, oni su morali prije te djece da istupe i da šutiraju, rekao je Kin poslije meča na ITV

Roj KIn. Arhiva

G. Š. /ITV

12.7.2021

Brujat će Engleska danima, mjesecima, godinama, a ako je suditi po tome koliko često igra finala Evropskog prvenstva, onda i decenijama, o izboru igrača za izvođenje penale koji je napravio Garet Sautgejt (Gareth Southgate) u finalu sa Italijom.


Ne možeš gledati kako dijete izvodi penal

Trojica igrača koja su ušla s klupe na teren su promašila, a Markus Rašford (Marcus Rashford) i Džejdon Sančo (Jadon Sanch) su planski ubačeni da bi šutirali, dok je tragičar ispao dečko od 19 godina Bukajo Saka (Bukayo), koji ni u svom klubu Arsenalu ne šutira jedanaesterce!

Legendarni kapiten Mančester junajteda Roj Kin (Roy Keane), koji voli da “popljuje” koga god može, nagazio je Sautgejta, ali i iskusnije igrače, zbog toga što su pustili Saku da “pogine” kod tog petog, posljednjeg penala.

- Ako si ti Rahim Sterling (Raheem), ako si ti Griliš (Jack Peter Grealish), ne možeš gledati kako dijete (Saka - op. a.) ide da izvede penal prije tebe. To ne može! Ne smiješ da pustiš stidljivog momčića od 19 godina prije tebe. Oni su mnogo iskusniji, Sterling je osvajao trofeje, oni su morali prije te djece da istupe i da šutiraju, rekao je Kin poslije meča na ITV, gdje je bio stručni konsultant.

Sa njim se složio još jedan bivši as Mančestera junajteda, Geri Nevil (Gary Neville).

- Kada smo vidjeli Saku kako ide da šutira penal, siguran sam da smo svi očekivali da će biti Sterling ili Griliš na njegovom mjestu. Redoslijed izvođača penala je trebalo da se utvrdi na treningu, a ne da bude na dobrovoljnoj bazi u posljednjem trenutku. Penali se vježbaju, trebalo je posljednjih dana da se radi na tome, pa da se zavisno od uspješnosti odredi ko će ih šutirati, ako bude zatrebalo - poručuje Nevil.

Svako ima plan dok ne dobije udarac u lice

Bivši defanzivac Junajteda je apostrofirao i kvalitet italijanskog golmana Đanluiđija Donarume (Gianluigi Donnarumma).

- Rašford (Marcus Rashford) je sve uradio dobro, osim završnog čina. Sančov penal je bio takav da to golmani uvijek odbrane ako pogode stranu. Isto važi i za Sakin udarac. Donaruma je sjajan golman i ako krene na pravu stranu, velike su šanse da će penal odbraniti. On je ogroman, objasnio je Nevil.

Roj Kin se jedino ne slaže sa Nevilovom ocjenom da su igrači mogli da se pripreme za penal seriju i sve što ide s njom.

- Zanimljivo mi je to kada se priča kako igrači mogu da se pripreme za ovakvu situaciju kroz razne podatke, sportsku nauku… Ali, ne može da se napravi replika situacije kakva je penal serija u finalu Evropskog prvenstva, kada je more ljudi na tribinama, a ogromni golman ispred vas. Što kaže Majk Tajson (Mike Tyson) “svako ima plan dok ne dobije udarac u lice” - ističe Kin.


Kobna bijela tačka

A, na kraju, ipak, selektor Sautgejt kaže da je izvođače penala birao baš onako kako Nevil kaže da bi trebalo – na osnovu treninga.

- Birao sam šutere po onom kako su bili uspješni na treninzima. Odluka o tome je bila samo moja i ja snosim svu odgovornost, poručio je Sautgejt.

Kako god da je bilo, Engleska ostaje jedna od najnesrećnijih fudbalskih reprezentacija kada su penali u pitanju. A, Gareta Sautgejta će bijela tačka nastaviti da proganja i 25 godina od njegovog promašaja na EP 1996. godine u polufinalu protiv Njemačke...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.