EVROPA LIGA

Rumuni savjetuju Kluž da ispadne od Crvene zvezde

Ove dvije ekipe sastat će se u plej-ofu Evropa lige, a poraženi ide u grupnu fazu Konferencijske lige

U Klužu trenutno dva bh. fudbalera Graovac i Sušić. TWITTER

E. Ćosić

16.8.2021

Rumunska javnost isčekuje sutrašnji meč Crvene zvezde i Kluža u okviru prvog meča plej-ofa Evropa lige. Tako je tiražni "GSP" objavio tekst u kojem je navedeno kako je Klužu i rumunskom fudbalu bolje da u tom dvomeču bude bolji prvak Srbije.

U tom tekstu opisana je detaljno situacija iz perspektive prvaka Rumunije, koji bi u slučaju pobjede nad Zvezdom bio u četvrtom šeširu u grupnoj fazi Lige Evrope, što bi značilo da ima minimalne šanse da osvoji bodove za koeficijent Rumunije i premije za rezultate.

S druge strane, u slučaju da Zvezda bude bolja u dvomeču, Kluž bi takmičenje nastavio u grupnoj fazi Konferencijske lige u kojoj bi imao znatno lakše protivnike, a samim tim i bolju priliku za ostvarivanje dobrih rezultata što bi donijelo dodatnu zaradu, ali i povećanje nacionalnog koeficijenta.

Rumunski novinari smatraju da je za Kluž bolje da igra u Konferencijskoj ligi protiv Flore, Linkolna ili Žalgirisa, nego protiv Napolija ili Vest hema u Evropa ligi. 

Kroz Konferencijsku ligu Kluž bi mogao osigurati poziciju nosioca u trećem pretkolu Lige prvaka naredne sezone, a rumunski novinari svoju tezu branili su i malom razlikom u nagradi za plasman u grupnu fazu Evropa lige i Konferencijske lige. Ona iznosi nešto manje od 700.000 eura, s tim da su premije za pobjede i remije u grupama skoro identične.

Podsjećamo, Kluž je u prvom pretkolu eliminisao prvaka BiH, ekipu Borca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.