ODUZELI MU SVE

Šukur: Erdogan me zvao u stranku, a onda me je pretvorio u državnog neprijatelja

Sve su mi uzeli, porodicu protjerali, oca uhapsili… Svi koji su digli glas i tražili demokratiju sada plaćaju cijenu, kaže legenda turskog fudbala

Šukur je morao napustiti svoju zemlju. Agencije

M. K.

13.11.2021

Legendarni turski napadač Hakan Šukur (Sukur) pobjegao je prije nekoliko godina iz svoje zemlje nakon što je optužen da je podržavao FETO, organizaciju koja se u toj zemlji smatra terorističkom.

Nekad sjajni napadač Galatasaraja, danas kao 50-godišnjak vozi "Uber" i prodaje knjige kako bi prehranio porodicu, a nakon dugo vremena dao je izjavu za italijanske medije.

- Moja situacija je veoma teška. Uzeli su mi sve, gotovo sve što sam imao i što sam investirao u Turskoj. Preselio sam se u SAD i prvo sam vodio lokal u Kaliforniji. To je propalo, jer su mi čudni ljudi dolazili u lokal, oni koji odbijaju sve druge goste da uđu. I tako… Sada sam vozač "Ubera" i prodajem knjige da bih preživio, govori Šukur za "Sportweek", te za sve, naravno, krivi prvog čovjeka Turske, Rečepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan).

Šukur je reprezentaciju Turske odveo do trećeg mjesta na SP-u 2002. godine, ali poslije mu je sve to izbrisano u historiji turskog fudbala.

- Erdogan me je prvo zamolio da uđem u njegovu stranku da dobije više glasova, a onda me je pretvorio u državnog neprijatelja jer nisam dijelio njegove stavove. Sve su mi uzeli, porodicu protjerali, oca uhapsili… Svi koji su digli glas i tražili demokratiju sada plaćaju cijenu. Fudbalerima poručujem da se ne bune jer će završiti kao ja i nikad se više neće moći vratiti u Tursku, rekao je Šukur, te dodao kako je zamolio prijatelje da mu pruže priliku u italijanskom fudbalu.

- Ako je neko dovoljno hrabar da mi pruži priliku, to bi mi puno značilo, rekao je bivši fudbaler koji je i sam igrao svojevremeno u Italiji za Torino, Inter i Parmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.