ENGLESKA

Na "Boksing dej" postignuto 28 golova, rekord Kejna

Najveću golijadu vidjeli su gledatelji Etihadu gdje je Mančester siti pobijedio Lester siti sa čak 6:3

Utakmica između Sitija i Lestera najefikasnija u posljednjih 30 godina. AGENCIJE

A. V.

27.12.2021

Ukupno 28 pogodaka je postignuto u šest susreta 19. kola engleske Premijer lige odigranih na čuveni "Boksing dej".

Najveću golijadu vidjeli su gledatelji Etihadu gdje je Mančester siti pobijedio Lester siti sa čak 6:3. Bila je to najefikasnija utakmica na "Boksing dej" u posljednjih 30 godina i susreta između Oldhema i Mančester junajteda (3.6) iz 1991.

Ovogodišnji "Boksing dej" obilježio je i napadač Totenhema Hari Kejn (Harry Kane) koji se izjednačio se na vrhu ljestvice najboljih strijelaca "Boksing deja". Postigavši pogodak u pobjedi (3:0) protiv Kristal Palasa, Kejn je stigao do brojke od devet golova postignutih 26. decembra čime je dostigao rekordera legendarnog napadača Liverpula, Lids junajteda i Mančester sitija, Ribija Faulera (Robbie Fowler) koji je također postigao devet golova.

Brajton je pobjedom protv Brentforda sa 2:0 upisao tek prvu pobjedu na "Boksing dej" nakon 16 godina.

Igranje na "Boksing dej" za Engleze je tradicija. Prva utakmica bila je između Šefilda, najstarije fudbalske momčadi na svijetu, i Halama, njihovog lokalnog rivala, a odigrana je 26. decembra 1860. godine.

U historiju će biti upisan 26. decembar 1963. godine kada je na deset utakmica postignuto 66 golova, najviše na utakmici Fulama i Ipsviča a koja je završila rezultatom 10:1.

Ovoga puta na rasporedu je bilo šest susreta, dok su tri utakmice ovog kola odgođene, a ukupno je postignuto 28 pogodaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.