EKSKLUZIVNO

Vladimir Petković, trener Bordoa, za "Avaz": Od 19. decembra imao sam 21 zaraženog igrača

Neću moći računati na najmanje šest do osam igrača. Jasniju sliku imat ću nakon posljednjeg testiranja, rekao je naš stručnjak

Petković: Nije baš drugi tim, ali smo oslabljeni. Agencije

Piše: G. Šumar

7.1.2022

Utakmicom između Bordoa našeg Vladimira Petkovića (58) i Olimpik Marseja večeras (21 sat) se nastavlja sezona u francuskoj Liga 1.


Moramo igrati

- Do srijede se nije znalo hoćemo li igrati ili nećemo. Zbog koronavirusa... - rekao je Petković u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Moramo igrati, iako smo mi od 19. ili 20. decembra imali 21 zaraženog igrača. U petak (danas – op.a.) iz tog razloga neću moći računati na najmanje šest do osam igrača. Jasniju sliku imat ću nakon posljednjeg testirana...

Znači, na trećeplasirani Olimpik idete sa drugim timom.

- Nije baš drugi tim, ali smo oslabljeni. Naprimjer, Anže je odjednom imao 19 zaraženih, kada su se igrači vratili sa zimskog odmora i odmah su odgodilu utakmicu. A kod nas je to bilo u periodima.

Može li sedamnaestoplasirani Bordo iznenaditi favorizovani Olimpik?

- U Marseju smo gubili 0:2 pa je na kraju bilo 2:2. Inače, to je ovdje derbi starih rivala. Ali nažalost, na tribinama može biti samo pet hiljada gledalaca. Tako je u cijeloj Francuskoj... Da nije ovakva situacija sa koronom, stadion bi sigurno bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

PSG na polusezoni ima po 13 bodova više od drugoplasirane Nice i Olimpik Marseja. Borba za titulu je riješene.

- Ma da, oni su dva koraka ispred svih, onda ima jedna grupa koja se bori za Evropu, a dosta ekipa se bori za opstanak. Ovdje je prvenstvo dugo – 38 kola, tako da može se svašta dogoditi do kraja marta ili aprila. Ko će izdržati, ko neće? I koranavirus će sigurno dosta uticati na konačan plasman, kao i prijelazni rok koji je u toku, a nije jednostavan u ovom periodu. Skoro niko neće da kupi ili proda igrače, sve je na posudbu ili razmjenu.


Vladimir Petković. Arhiva

Prijelazni rok

Hoćete li Vi pojačavati tim?

- Mi prvo moramo prodati da bi nekoga doveli (finansijski fer-plej). Koliko prodamo toliko možemo kupiti. Meni je važno da mi odu neki igrači, jer na istim pozicijama imam previše igrača koji su sličnog nivoa. Kad imaš, naprimjer, previše ofanzivnih igrača ne možeš trenirati. Nekada ih na treningu moram stavljati i u odbranu...

Može li ovaj PSG napraviti željeni iskorak u Evropi?

- Mislim da imaju i iskustvo i dobre igrače da nešto naprave. Ali, nije to jednostavno. Nekoliko ekipa se nada da će osvojiti Ligu prvaka, jer nema ekipe koja apsolutno dominira. Možda već u osmini finala ispadne neko od favorita, jer ima takvih parova.

Ipak, PSG ne briljira ili ne igra u skladu s kvalitetom koji ima.

- Rezultate ostvaruju više na individualni kvalitet, nego kolektivno.

Ni Lionel Mesi (Messi) nije na svom nivou.

- Još je u fazi prilagođavanja, nije ni puno igrao. Bilo je i povreda i svega... Ali, individualnu klasu imaju iznad svih konkurenata. Teško je sve to kontrolisati, jer tu je problem i ko će biti glavni, o kome će se pisati, ko će se prodati. Non-stop se piše, te Mbape u Realu, ovaj tamo, ovaj ovamo. Nije to jednostavno.

Problem fizička sprema

- Nije problem sada skupiti igrače - brojčano, nego je problem to što ću u petak, od pomenutih 21, imati u kadru bar njih 15 koji ne mogu fizički – u punom tempu, izdržati napore utakmicu. Osjeti se odmah ko je bio zaražen, pogotovo kod onih koji su imali malo izražajnije simptome. Na treninzima se to odmah vidi.... – rekao je Petković

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.