SLUČAJ IZBORI U FSBPK

Politika opet protiv fudbala: Općinski sud u Goraždu pobio odluku Vrhovnog suda FBiH

Tužilaštvo BPK Goražde, podsjetimo, podiglo je optužnicu protiv kantonalne ministrice pravde Danojlović zbog neprovođenja odluke Vrhovnog suda FBiH vezane za slučaj u vezi s izborima u Fudbalskom savezu BPK

S ovim slučajem će biti upoznate ambasade najmoćnijih država u Sarajevu, ali i drugi nadležni organi. FK Goražde

Piše: G. Š.

21.1.2022

Općinski sud u Goraždu nije potvrdio optužnicu Tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona Goražde protiv kantonalne ministrice pravde Nataše Danojlić, koju je podnijelo pet fudbalskih klubova zbog neprovođenja odluke Vrhovnog suda Federacije BiH.


Izvršen pritisak

Navodno, ponovo se umiješala politika, odnosno jedan od vodećih goraždanskih političara, koji je izvršio pritisak na Općinski sud. Tužilaštvo BPK Goražde, podsjetimo, podiglo je optužnicu protiv kantonalne ministrice pravde Danojlić zbog neprovođenja odluke Vrhovnog suda FBiH vezane za slučaj u vezi s izborima u Fudbalskom savezu BPK.

U presudi o kojoj je Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK obaviješteno 23. jula 2021. godine Vrhovni sud FBiH poništio je “privremeno rješenje” od 23. januara 2017. o upisu promjena u Registar udruženja Fudbalskog saveza BPK i ukinuo presudu Kantonalnog suda u Goraždu koja je to “privremeno rješenje” proglasila legalnim 5. juna 2017. godine. 

U pitanju je izborna sjednica Skupštine FSBPK održana 21. septembra 2016. godine, na kojoj su izabrani novi dužnosnici FSBPK na mandat od četiri godine, ali i kandidati na fudbalskim izborima za federalni i državni savez održanim iste godine.


Bit će upoznate ambasade

Prema našim saznanjima, s ovim slučajem će biti upoznate ambasade najmoćnijih država u Sarajevu, ali i drugi nadležni organi, jer nikome nije jasno kako se uopće može dogoditi da Općinski sud pobije odluku Vrhovnog suda FBiH. Zbog toga i ne čudi što mnogi „slučaj FSBPK“ povezuju i s organiziranim kriminalom. Ipak, odluke Vrhovnog suda se ni ne komentiraju, nego provode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.