PREMIJER LIGA BIH

Zdenko Jelić podržao aktivnosti navijača i uprave: Koliki je stvarni dug FK Željezničar

Kapu dolje navijačima, upravi i Mulaliću. Zna se ko je dizao plaće ili na pripremama izigravao pijanog teksaškog milijardera

Zdenko Jelić. Arhiva

Piše: G. Šumar

3.2.2022

Nekadašnji generalni sekretar FK Željezničar Zdenko Jelić podržao je inicijativu i aktivnosti navijača, ali i uprave kluba s Grbavice za spašavanje velikana bh. fudbala.


Remek-djelo

Kapu dolje navijačima, mi, stvarno, imamo sjajne navijače. Organizirani su, vole klub, žele pomoći klubu. Oni trebaju biti primjer drugima kako se čestito i pošteno može raditi, rekao je Jelić u jednom dahu i dodao:

- Energično se zalažem, postao sam više sam sebi dosadan, da se utvrde činjenično stanje i prava finansijska situacija, odnosno dubioza koja je napravljena za tri godine. Senad Misimović je sišao sa scene - otjeran je, što je užasno, prije nepune četiri godine, a imao je pozitivnu situaciju. To vidim iz izvještaja... A iza sebe je ostavio, za naše uvjete, remek-djelo. Uspio je napraviti ono što nisu mnogi za posljednje tri decenije. Samo su trabunjali oko sanacije i izgradnje Grbavice.

Također, Jelić ističe da pruža maksimalnu podršku čelnicima kluba s Grbavice.

- Tu je nekoliko mladih, ambicioznih momaka... Bojim se da oni još nisu svjesni situacije. Ili jesu. Treba im dati podršku. I konačno, kapu dolje treneru Edisu Mulaliću, koji iz dubine duše voli klub. Prilikom kontakata za njegov povratak na Grbavicu ni u jednom momentu nije spomenuo novac, jer zna u kakvoj je situaciji klub. Došao je da pomogne... Čestitao sam mu na dolasku, jer stvarno sam ganut - dirnut, kako se tako jedna mlada osoba uhvatila ukoštac s problemima, da spašava čast, obraz, dignitet, ponos, reputaciju - brend Željo. Mi smo na pragu sunovrata, ljuljamo se - naglašava nekadašnji legendarni generalni sekretar kluba s Grbavice.


Zdenko Jelić. Arhiva

Zašto sakrivati

Na pitanje zašto je nedavno uprava Željezničara izašla u javnost s podatkom da je klupski dug oko 7 miliona KM, a u fudbalskim kuloarima se špekulira da je on dvostruko veći - to su i javno rekle legende kluba s Grbavice, Jelić je odgovorio:

- To se treba podvući... Stalno na sastancima tražim pravo stanje, pa neka je dug i 20 miliona. Ali recite. To je to. Zašto sakrivati? Vi ste došli da pokušate, da probate spasiti klub. Nemojte nekoga štititi. O čemu se radi? Vjerovatno su pojedine dijelove duga napravili „nedodirljivi“, oni čije je ime teško spomenuti. Zbog toga se sada, vjerovatno, ide linijom nezamjeranja, neće da spomenu njihovo ime. A zna se ko su oni.

No, Jelić nije želio govoriti o imenima.

- Mogu samo zaraditi krivičnu prijavu, ali, ako bude trebalo, i to ću otkriti. Zna se ko je izazvao dubiozu, odnosno ko je potpisivao šokantne ugovore s igračima i za pola Evropske lige. Zna se ko je dizao plaće ili na pripremama izigravao pijanog teksaškog milijardera. Zna se, prema normativnim aktima, ko je odgovoran za materijalno-finansijski aspekt - ko odobrava, ko potpisuje. Postavljam pitanje - za dobro nove uprave, ko to odobrava i parafira odlazak igrača? Ko procjenjuje iznos koji se treba dobiti za naknadu? Ne znam kakvi su to ugovori, da li u njima piše da mogu otići kad mu se ne sviđa? Dajte malo, zavedite reda. Mi smo profesionalni klub, barem tome težimo. Željo je po tome uvijek bio uzor, za cijelu jugoslavensku ligu... Bili smo ne balkanski, nego srednjoevropski brend. Zbog toga podržavam i akciju navijača i upravu - zaključio je Jelić.

Strepim za klub

- Nekad imam osjećaj da ljudi dolaze u uprave klubova samo da im se upiše ime, da bi postali popularni. A danas - Bog dao, svaka kuća ima TV, pa se lijepo slikati, rekao je Jelić i dodao:

- A Željo mora opstati. U suprotnom, to bi bila nacionalna tragedija. Strepim za FK Željezničar, da je izgurati ovu godinu, pa onda, vidjet ćemo za dogodine. I konačno, nadam se da će uprava naći jednog finansijera. A kad se traži neko ko će vas finansirati, i tu je - pred vratima, ne možete vi diktirati uvjete. On diktira, a mi tražimo najpovoljniju formu. Ne možemo mi izigravati ravnopravne sagovornike... Tu treba malo razuma, poslovnog duha, pameti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.