NOGOMET

Pogledajte kako funkcionira nova nogometna tehnologija

Riječ je o SAOT tehnologiji, direktno zaduženoj za ofsajde na utakmicama

Već na Svjetskom prvenstvu u Kataru SOAT bi trebao biti sastavni dio utakmice. Screenshot

G. Š.

10.2.2022

VAR tehnologija uskoro bi trebala dobiti i revolucionarnu pomoć. Riječ je o SAOT tehnologiji, direktno zaduženoj za ofsajde na utakmicama. FIFA već neko vrijeme testira ovu tehnologiju i tvrdi da su rezultati odlični. Softver omogućava praćenje svakog igrača na terenu te brzu reakciju u slučaju nedozvoljene pozicije, pišu SN.

- Nova tehnologija nam omogućava 3D pristup u kojem savršeno vidimo gdje se u kojem trenutku nalazi svaki dio tijela bilo kojeg igrača. Zahvaljujući tome u nekoliko se sekundi kreiraju animacije koje savršeno pokazuju je li igrač bio zaleđu ili nije, rekao je Sebastiana Rungea, direktor nogometne tehnologije FIFA-e.

Pogledajte kako funkcionira SAOT.

Pijerluiđi Kolina (Pierluigi Collina), predsjednik svjetske sudijske organizacije, također je oduševljen, ali naglašava da će čovjek i dalje imati zadnju riječ.

- Znam da je neko ovo nazvao 'robot zaleđe', ali to nije dobar naziv. Sudije su i dalje odgovorni za odluke donesene na terenu. Tehnologija im pruža samo veliku podršku da donesu točnije i brže odluke, rekao je Kolina.

Već na Svjetskom prvenstvu u Kataru SOAT bi trebao biti sastavni dio utakmice...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.