ANALIZA PROTIVNIKA

Dino Hamzić iz Kutaisija za "Avaz": Gruzija je uigrana i disciplinirana ekipa

Ako se opustimo, njihovi individualci nam mogu napraviti problem, kaže bh. golman

Dino Hamzić. Torpedo Kutaisi

Piše: G. Šumar

23.3.2022

Golman Torpedo Kutaisija Dino Hamzić (34), koji već šestu godinu brani u Gruziji, u razgovoru za "Dnevni avaz" analizirao je narednog protivnika našeg državnog tima (petak, 20.45 sati, Zenica).


Uigrana ekipa

- Gledao sam nekoliko utakmica reprezentacije Gruzije otkako sam ovdje - rekao je Hamzić i dodao:

- U posljednjoj utakmici pobijedili su Uzbekistan 1:0. Uglavnom, dosta su dobra i uigrana reprezentacija. Dinamički su, također, dobra ekipa, s dosta kvalitetnih pojedinaca.

No, i oni imaju nekoliko izostanaka zbog povreda, a selektor Gruzije ne računa ni na Azarovija, koji je u prošloj utakmici dobio crveni karton i nema pravo nastupa u junskim utakmicama Lige nacije.

Hamzić je nedavno u Antaliji, tokom zimskih priprema, upoznao selektora reprezentacije BiH Ivajla Peteva (Ivaylo) s kvalitetima Gruzijaca.

- Naprimjer, Kvaratskelija (Khvicha Kvaratskhelia, op. a.) iz Rubin Kazanja je izuzetno nezgodan, brz igrač. Igra na lijevom krilu, ali trenutno nije u nekoj fizičkoj formi, jer je bio povrijeđen.

Dobar je i špic Volkovi (Davit), koji je nezgodan u prostoru, Lobžanidze (Saba) igra dobro po desnoj strani u Turskoj u Hatajsporu... Mislim da će u Zenici igrati u formaciji 3-4-3 - analizirao je Hamzić.

Ipak, kaže on, mi imamo bolji tim.

- No, ako se malo opustimo, gruzijski individualci nam mogu napraviti problem. Inače, oni igraju izuzetno disciplinirano - opomenuo je nekadašnji golman Sarajeva i sarajevskog Olimpika.


Hamzić: Dinamički su dobra ekipa. Torpedo Kutaisi

Protesti Gruzijaca

Neizbježna tema bila je i trenutna situacija u Gruziji, gdje, kao i u Ukrajini, postoje dvije autonomne oblasti - Južna Osetija i Abhazija, koje priznaje Rusija...

- Naravno, svi Gruzijci su protiv tog rata i podržavaju Ukrajinu. Inače, oni su protiv Rusa i nedavno je bila, ne mogu reći napeta situacija, nego su u velikom broju protestirali na ulicama protiv rata u Ukrajini. Strahovalo se da i Gruzija može biti na udaru, ali trenutno se sve smirilo i mislim da je sve uredu.

Što se tiče Osetije i Abhazije, mislim da Rusi ovdje ne namjeravaju poduzeti ono što su poduzeli u Ukrajini, mada i Gruzijci hoće da uđu u NATO i Evropsku uniju.

Političari rade na tome da se to ne desi tako brzo ili lako, kako ne bi i ovdje došlo do sukoba, koliko god ovdašnji narod želi u NATO i EU - zaključio je Hamzić, koji je ostavio dubok fudbalski trag u Gruziji.


Problemi sa snijegom

Hamzić je istakao da mu je dobro u Gruziji.

- Sve je uredu. Standardno - treninzi, utakmice... Ovdje u posljednje vrijeme ima malo više snijega, hladno je, pa su nam odgodili dvije posljednje utakmice. Valjda će brzo doći ljepše vrijeme - rekao je Hamzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.