VRHUNSKI STRUČNJACI

Arigo Saki: Pioli me podsjeća na Anćelotija

Zajednička nam je želja da predložimo moderan fudbal

Arigo Saki. Agencije

G. Š.

28.3.2022

Proslavljeni italijanski fudbalski stručnjak Arigo Saki (Arrigo Sacchi - 75), čiji je Milan od 1987. do 1991. godine harao Italijom i Evropom, ima je samo riječi hvale za sadašnjeg trenera Rosonera Stefana Piolija, koji je vratio crveno-crne na lidersku poziciju.

- Dugo ga poznajem i uvijek su ubjedljiv uticaj na mene imali njegova skromnost i inteligencija, rekao je Saki i dodao:


Pokazao je da je prilično porastao

- A onda, u posljednje vrijeme, pokazao je da je prilično porastao. Nije se ranije uvijek dešavalo da njegovi timovi posjeduju tako čist i jasan identitet kao što je to sada slučaj. Milan je ekipa koja ima stil, preciznu igru. Nisu uvijek perfektno kordinisani, ponekad su previše protežu, ali ideja postoji, pozitivna ideja.

Podvukao je neke slične odlike koje su i njega krasile u trenerskim danima.

- Zajednička nam je želja da predložimo moderan fudbal. Ja sam također gledao unaprijed, nikada u prošlost. Pioli je stvorio tim koji je projektovan za budućnost. Zajedno sa Atalantom to je najevropskiji tim u našoj ligi. Kod Stefana najviše poštujem želju za napretkom koja potvrđuje da nije umišljen. On se stalno preispituje, čak i kada pobjeđuje, jer zna da je to jedini put ka napretku. Ko god stane i ostane na tome da se gleda u ogledalu, neće otići daleko.

Nema Milan ove sezone bolji tim ni od Intera, pa ni od Juventusa, ali Pioli uspjeva da izvuče maksimum iz igrača kojima je prije početka sezone kao najveći domet projektovana borba za Ligu prvaka.


Stefano Pioli. Arhiva

Ne ponašaju se rasipnički

- On je svjestan toga da je utakmica na prvom mjestu, pa onda igrači. Utakmica pomaže igračima da napreduju i da se ne osjete usamljenima. Zbog precizne ekonomske strategije, sa kojom se slažem, Milan je odlučio da ne potroši previše i da se ne ponašaju rasipnički u prijelaznim rokovima. Maldini i Masara regrutuju igrače u skladu sa idejama trenera. A Pioli je dobar da od tih pojedinaca napravi dobar kolektiv. Čini mi se da dobro interpretira fudbalsku misiju, da shvata da je to ofanzivan, timski sport.

Jedan je od onih trenera koji prije svega znaju kako da priđu igračima i socijalnom inteligencijom i pričom im pomognu da budu najbolja verzija sebe.

- Nisam čuo da je bilo ikakvih kontroverzi unutar tima. Pioli zna kako da se dopadne igračima i menadžerima. Prema načinu na koji priča sa momcima i na koji im pomaže, podsjeća me na Karleta Anćelotija. Uvijek ti ponudi ohrabrujuću riječ, uvijek stavi ruku na rame onome kome je potrebna. Recimo da kormilari brodom mudro i inteligentno. A onda dodaje i inovativne ideje.

Osam kola prije kraja sezone u Seriji A, Milan je lider sa 66 bodova, tri više od Napolija, šest u odnosu na Inter koji ima meč manje, odnosno sedam suficita kada je riječ o poređenju sa Juventusom. Saki svoj nekadašnji klub vidi kao favorita za titulu.


Karakterističan stil igre

- I meni je Milan bio kao porodica. To zavisi od historije kluba i stila. Ljudi se mijenjaju, ali vrijednosti ostaju netaknute. Zahvaljujući činjenici da je Milan pravi kolektiv, njegovi momci su u prednosti u borbi za titulu i bez obzira na to što im raspored ne ide u prilog, zaista mogu da ostvare taj podvig. Vidim uticaj trenera i kroz to što kada se jedan igrač povrijedi, a drugi ga zamijeni, niko ne primjećuje - to znači da je igra internalizovana, da svi znaju šta treba da rade.

Za kraj, Saki zna gdje postoji prostor za napredak kod Piolijevog Milana.

- Ako bih mogao da uputim pismo Milanu, volieo bih da ne budu rastrzani po terenu, niti zbunjeni kao što djeluju ponekad. Ponekad lutaju po terenu i tada postaje teško, čak i nemoguće da odigraju presing. To je nešto na čemu Pioli uveliko radi, jer znam da ništa ne propušta slučaju i da danonoćno radi na rejšavanju problema. Ponavljam, dopada mi se Milan zato što ima karakterističan stil igre, što je danas prava rijetkost u Italiji - zaključio je Saki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.