DOHA

Danas žrijeb Mundijala 2022: Katar najpoželjniji protivnik

U bubnju će naći ukupno 37 reprezentacija, od kojih njih pet neće naći svoje mjesto na SP

Svi učesnici Mundijala bit će poznati tek 14. juna. Arhiva

Piše: A. V.

1.4.2022

Žrijeb grupa za Svjetsko fudbalsko prvenstvo, kojem će od 21. novembra do 18. decembra ove godine domaćin biti Katar, održat će se danas od 18 sati po našem vremenu u Dohi.

U bubnju će naći ukupno 37 reprezentacija, od kojih njih pet neće naći svoje mjesto na SP, a svi učesnici Mundijala bit će poznati tek 14. juna.


Poznato 29 učesnika SP

Reprezentacije su smještene u četiri pota, za čije određivanje je poslužila FIFA lista od 31. marta. Jedino što je bilo poznato neovisno o poretku jest da će domaćin Katar imati status nositelja i biti automatski smješten u grupu A.

Do sada je poznato 29 učesnika Mundijala na kojem će igrati ukupno 32 selekcije.

To su Katar (domaćin), Hrvatska, Belgija, Danska, Francuska, Španija, Švicarska, Srbija, Njemačka, Nizozemska, Engleska, Portugal, Poljska, Brazil, Argentina, Urugvaj, Ekvador, Kanada, Meksiko, SAD, Senegal, Gana, Kamerun, Tunis, Maroko, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Iran.

Još su ostala tri prazna mjesta, a za njih će se boriti Škotska, Ukrajina, Vels, Peru, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kostarika i Novi Zeland.

Nakon što se odigra utakmica u Glazgovu između Škotske i Ukrajine, pobjednik tog meča igrat će protiv Velsa (koji će biti domaćin) za konačni plasman na Svjetsko prvenstvo.

U finalu interkontinentalnih kvalifikacija igrat će Kostarika - Novi Zeland, dok Peru čeka pobjednika utakmice Australije i UAE.

Jakosne grupe

Prvi pot: Katar, Brazil, Belgija, Argentina, Engleska, Španija, Portugal

Drugi pot: Meksiko, Nizozemska, Danska, Njemačka, Urugvaj, Švicarska, SAD, Hrvatska

Treći pot: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis

Četvrti pot: Kamerun, Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Vels ili Škotska ili Ukrajina, Australija ili Ujedinjeni Arapski Emirati ili Peru, Kostarika ili Novi Zeland

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.