FUDBAL I POST

Golman Tuzla Cityja, Nevres Fejzić, za "Avaz": Teže je postiti poslije nego tokom treninga

Već godinama skoro redovno postim, trudim se da ispostim čitav ramazan, ako mogu. Nekad ne uspijem, nekad da, kaže golman Tuzlaka

Fejzić već niz godina redovno posti. FACEBOOK

Piše: M. K.

8.4.2022

Utakmicu polufinala Kupa BiH, između Veleža i Tuzla Cityja, koja je završena ubjedljivom pobjedom Mostaraca 4:0, koji su tako jednom nogom zakoračili u finale, osim sjajne igre Veleža obilježile su i lijepe scene koje su zabilježene 20-ak minuta prije kraja meča. 

Tada je sudija Antoni Bandić, a sve prema ranijem dogovoru, nakratko prekinuo utakmicu kako bi se igrači, koji poste zbog mjeseca ramazana, iftarili i barem koliko - toliko vratili potrošenu energiju u napornoj utakmici.

Učio o vjeri

Među postačima je bio i golman Tuzlaka, Nevres Fejzić, koji je svoj iftar "pripremio" iza gola, brzo se iftario, te nastavio utakmicu.

U razgovoru za portal "Avaza", Fejzić nam je otkrio kako podnosi post tokom treninga i utakmica:

- Pa, da budem iskren, nekako teže je podnijet onaj period poslije treninga nego sam trening. Pogotovo ako su jutarnji treninzi u pitanju, onda tijelo traži vodu. Ali, ja smatram da je sve to snaga volje, tako da ne bude to tako teško kao što mnogi misle, priča nam čuvar mreže bh. premijerligaša s Tušnja.

Fejzić se iftari u pauzi za iftar. Screenshot/Sportsport.ba

Posti, kaže, od malih nogu.

- Išao sam u Osnovnu školu "Gazzaz" u Sarajevu. To je bila škola za jetimsku djecu i tu sam naučio sve o vjeri. Unazad već niz godina skoro redovno postim, trudim se da ispostim čitav ramazan, ako mogu. Nekad ne uspijem, nekad da. Ja na post i na sam ramazan gledam kroz to da čovjek ojača duhovno i moralno, da pokaže sve ljepote svog ponašanja i svoje vrijednosti, smatra Nevres.

Primjer Benzeme

Svjetske sportske medije nedavno je obišla izjava zvijezde Reala, Karima Benzeme, koji se nedavno iftario desetak minuta prije teškog gostovanja Reala kod Čelzija u Ligi prvaka, a onda je Francuz postigao tri gola u trijumfu Madriđana 1:3.

Karim je rekao kako ga post i ramazan ni na koji način ne sputavaju u obavljanju svakodnevnih dužnosti kad je njegova profesionalna karijera u pitanju.

- Eto, ne treba veći dokaz o ovome o čemu pričamo. Mogu ja sad to uljepšavati, pričati o vjeri, fudbalu, postu.., ali smatra da dok čovjek sam ne osjeti, ne može znati kako je to. Tokom posta kontrolišeš svoje emocije, riječnik, misli i sve ostalo. To je dokaz da se može bit čovjek kad jednostavno to želiš, nebitno da li bio ramazan ili ne, postio ili ne, sve je stvar snage volje, zaključio je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.