GODIŠNJICA VELIKOG PORAZA

Zdenko Jelić za "Avaz": Ne volim baš puno pričati o Videotonu

Ponekad mi to djeluje kao degutantno, rekao je nekadašnji generalni sekretar FK Željezničar

Zdenko Jelić:. Avaz

Piše: G. Šumar

11.4.2022

Nekadašnji generalni sekretar FK Željezničar Zdenko Jelić jučer je dobio knjigu: Pogodak u Sarajevu, koju je napisao Mađar Szentesi Zoldi Laszlo.


Evociranje uspomena

- U podnaslovu knjige piše: Najvažnija dva minuta Čuhajia i Videotona, rekao nam je legendarni Jelić.

Podsjetimo, 10. aprila 1985. godine odigrana je prva polufinalna utakmica Kupa UEFA Videoton – Željezničar 3:1...

- Ne volim baš puno da pričam o Videotonu. Zašto? Imam osjećaj da često, kad pođemo da se izvučemo iz ovog mračnog perioda, kad je u pitanju sport i fudbal, onda izvučemo Videoton i krene evociranje uspomena – analize, prisjećanja i šta ja znam šta još. Ponekad mi to djeluje kao degutantno, kao da se suviše eksploatiše, ne mogu kazati zlorabi. Ja bih se tih utakmica sjećao samo u određenim momentima, i neka počiva u fudbalskoj historiji FK Željezničar, kao nešto zaista veličanstveno.

To je bio sublimat jedne generacije, ali kompletnog kluba. Željo je u ono vrijeme, od rukovodstva, do stručno-tehničkog kadra i administracije, bio za primjer. I dan danas sam ponosan na svoje saradnike, od Nade Leković do svih ostalih. No, teško je nabrojati te sve sportske radnike, a da nekoga ne zaboravim, istakao je Jelić


Škrba, Berijan...

U razgovoru sa Jelićem saznali smo da je obavijestio sve nekadašnje igrače slavne generacije kluba s Grbavice da je dobio knjigu „Pogodak u Sarajevu“.

- Mađari su pronašli i Dragana Škrbu, Baneta Berijana... i još neke direktne aktere tih utakmica. Inače, prošle godine - u septembru, ekipa iz Mađarske koja je učestvovala u tom projektu provela je nekoliko dana u Sarajevu i snimila dosta toga, i o Želji i o toj utakmici. Povod je bilo to što je – prvo, tamošnji list „Sport“ raspisao konkurs o najboljoj utakmici u posljednjih 100 godina, a izbor je pao na duel Željezničar – Videoton (2:1, 24. april 1995. – op.a.), zaključio je Jelić.


Pogodak u Sarajevu: Najvažnija dva minuta Čuhajia i Videotona. Avaz

Drugačija historija

- Malo koji Željovac voli čuti ime Čuhaji, konstatuje Jelić i dodaje:

- Kad čuju to ime, odmah raskolače oči i kaže to je onaj što nam je „zapaprio“ u onoj historijskoj utakmici... Šteta, mogli smo već u Mađarskoj riješiti pitanje pobjednika ili u najmanju ruku, da nije bilo komotnog ponašanja – da ne spominjem sad imena, bar ostvariti bolji rezultat. U tom slučaju danas bi mi imali drugačiju historiju. Pričali bi druge priče. A i na Grbavici su se Mađari provukli kao „bosi kroz trnje“. Imali su nevjerovatnu sreću... Ali, i to je život, konstatuje Jelić.


Pogodak u Sarajevu: Najvažnija dva minuta Čuhajia i Videotona. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.