HAJDUČKA PRIČA

Ivan Gudelj za "Avaz": Kako sam pobijedio tešku bolest

Nema situacije, ma kako ona bila teška, koja se ne može pobijediti, ako nađeš snagu, vjeru, pozitivnost, rekao je nekadašnji as Hajduka i reprezentacije Jugoslavije

Ivan Gudelj: Uvijek je lijepo doći u Sarajevo. Avaz

Piše: G. Šumar

12.4.2022

Legendarni fudbaler Hajduka i bivši reprezentativac Jugoslavije Ivan Gudelj (61) u subotu je u Travniku predstavio knjigu “Hajdučka priča”, a dan kasnije je doputovao na kraći odmor u Sarajevo.


Lijepa Ilidža

- Uvijek je lijepo doći u Sarajevo, nisam dugo dolazio na nekoliko dana, rekao je Gudelj u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Smješten sam na lijepoj Ilidži, šetam, uživam... U nedjelju je bilo hladno, danas (ponedjeljak - op. a.) je sunce. Hvala Bogu, dobro je. Uvijek mi je lijepo u Bosni, baš lijepo.

Pun je hvale za promociju knjige u Travniku.

- Bilo je fenomenalno u Travniku. Zahvalio bih načelniku općine Dautoviću, premijeru Lendi, dekanu Selimoviću, profesorici Amri Tuzović... Sve je bilo organizirano reprezentativno.

S dekanom Selimovićem i profesoricom Amrom je dogovoreno i jedno predavanje za studente... Inače, riječ je napisanoj životnoj priči s jednom pozitivnom porukom - otkriva Gudelj, koji je obavio više od 100 promocija knjige.

- Jednostavno, zadovoljstvo mi je kad na takav način mogu promovirati svoj život. Ne, nogomet. Mlađi koji me ne znaju vide o kome se radi, zapravo mogu saznati šta se sve može dogoditi.

Gudelj je, podsjetimo, morao prekinuti igračku karijeru zbog bolesti kada je bio u punom naponu snage – 1986. godine, u 26. godini.

- Poruke mog života, poslije prestanka igračke karijere, kada je to bio šok, sadržane su u knjizi. Jednostavno, u jednom trenutku imaš sve ispred sebe, a u drugom se sve sruši. Moja karijera je završila u trenu.

Pozlilo mi je na utakmici između Hajduka i Crvene zvezde na Poljudu i nakon toga više nikad nisam zaigrao. Nekoliko dana kasnije čuo sam dijagnozu i saznao da hepatitis B u teškim slučajevima, kao što je bio moj, može izazvati zatajenje jetre...


Ivan Gudelj: Uvijek mi je lijepo u Bosni - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Snaga vjere

Na pitanje šta Vas je izvuklo, Gudelj odgovara:

- Vjera, pozitivnost, prijatelji, Kineziološki fakultet - svaki ispit bio je posebna radost... Uglavnom, knjiga je poruka mladim i ljudima koji su u depresiji. Iz takvih priča mogu pronaći snagu vjere, duha i svega onoga što je bitno da im uljepšamo život.

 Jer nije jednostavno, kad jedan mladi čovjek, kao što sam to bio ja, iz jednog malog mjesta Zmijevaca kod Imotskog dođe u jedan veliki grad - Split, u veliki klub, gdje ti se do 26. godine ostvare snovi. Bio sam kapiten Hajduka, reprezentativac...

I onda u jednom trenutku sve izgubio.

 - No, ja sam i kroz tešku bolest uspio kompilirati i na kraju je i pobijediti. Nema situacije - ma kako ona bila teška, koja se ne može pobijediti, ako nađeš snagu, vjeru, pozitivnost i sve ono što sam već rekao - istakao je nekadašnji as Hajduka i dugogodišnji selektor omladinskih selekcija Hrvatske.

Real i Bajern

Ivan Gudelj večeras tipuje na Real i Bajern.

- Čelzi je u jednoj specifičnoj situaciji nakon “odlaska” Romana Abramoviča, iako imaju odličnog trenera i ekipu... Real je tu ipak u prednosti. Jednostavno, Real je najveći klub na svijetu, pa i kad se dogodi da koju godinu nije na top-nivou. Ipak, oni imaju kontinuitet - rekao je Gudelj, koji očekuje još jedan zanimljiv duel između Bajerna i Viljareala.

- Bajern uvijek može sve nadoknaditi.

Obaveze i bh. fudbal

Gudelj minulog vikenda nije bio na bh. fudbalskim terenima.

- Tokom ovog dolaska u Bosnu nisam planirao gledati premijerligaške utakmice. Ali, kad mi se ukaže prilika, zašto ne? Ovih dana ima i neka snimanja u ovdašnjim tv. kućama... - rekao je Gudelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.