KOMENTAR EKSPERTA

Ivan Gudelj za "Avaz": Hrvatska bronza nije nikakvo čudo

Hrvatska ima kontinuitet igara u samo svjetskom vrhu, to su činjenice, argumenti

Ivan Gudelj. Facebook

Piše: G. Šumar

20.12.2022

Ivan Gudelj, legenda Hajduka i eks jugoslavenskog fudbala, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ otkrio je tajnu uspjeha reprezentacije Hrvatske na Mundijalu 2022. u Kataru.


Kontinuitet igara

Gotovo nestvarno zvuči podatak da su naše zapadne komšije u svom šestom nastupu na svjetskim prvenstvima treći put osvojile medalju, a u subotu protiv Maroka (2:1) drugu bronzu. Prije katarske bronze, “Vatreni” su bili drugi 2018. godine i treći 1998., dok tri puta nisu prošli grupu - 2002,. 2006. i 2014. godine.

- Za mene osvajanje trećeg mjesta u Kataru nije nikakvo čudo. Iako to neki smatraju čudom, rekao je Gudelj i dodao:

- Ipak, Hrvatska ima kontinuitet igara u samo svjetskom vrhu, to su činjenice, argumenti. Hrvatska ima tri medalje, što je nevjerovatno, a to su inače zasluge kontinuiteta rukovođenja i kontinuitet struke. To je jednako rezultat. Naravno da je Hrvatska stvorila kult reprezentacije. Stvorena je atmosfera, zajedništvo... Jednostavno, to je jedna reprezentacija kao porodica. A naravno, tu su i igrači koji igraju u najvećim klubovima na svijetu. Oni su došli iz trenažnog procesa svih trenera koji djeluju na prostorima Hrvatske. Nosioci kvaliteta su klubovi, jer oni imaju sve ono značajno što treba da igrači postanu ono što jesu danas.

Nekadašnji kapiten Hajduka, kao i reprezentativac bivše Jugoslavije, posebno je istakao da je Hrvatska nogometna liga, kako kaže, sjajna.

- To ističem s ponosom. Dinamo nas predstavlja na jedan fenomenalan način u Evropi, gdje je „skinuo skalpove“ i najvećim klubovima poput Čelziju. Osim Saudijske Arabije i Katara, sve ostale selekcije na Mundijalu 2022. su uglavnom imale igrače koji igraju u inostranstvu, a Hrvatska je imala njih šest iz HNL-a. Naprimjer, protiv Maroka su bila četiri startera iz HNL-a: Livaković, Šutalo i Oršić iz Dinama, te Livaja iz Hajduka, ušao je Petković iz Dinama, dok je na klupi bio golman Osijeka Ivušić.

Naglasio je da su postavljene visoke granice i kriteriji.

- Zbog toga, jednostavno, uvijek teži nečemu još boljem, a to je sada da budeš prvak svijeta - naglasio je Gudelj.

Kada je u pitanju reprezentacija Srbije, naš sagovornik je na prvu istakao da naše istočne komšije imaju odličnu ekipu.


Neuspjeh Srbije

- To su sve mladići koji su bili omladinski svjetski prvaci – generacija 94 i 95. Po kvalitetu su trebali proći grupu, ali nažalost, bilo je puno problema u samoj igri. Vjerovatno će se sve analizirati, na koji način i kako, ali ono što sada treba Srbiji poslije svega – naravno da je to neuspjeh jer u imali sve u svojim rukama, i vodstvo protiv Švicarske (2:3), i vodstvo protiv Kameruna (3:3), jeste Piksijev kontinuitet. Mislim da je selektor Srbije svjestan svega, zna da se griješilo... No, uvijek govorim da je najbitniji kontinuitet, a to ima Hrvatska. Srbiji treba i novi predsjednik Saveza, jer za dobar rezultat je neophodan i kontinuitet rukovođenja i kontinuitet struke - zaključio je Gudelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.