KOMENTAR EKSPERTA

Ivan Gudelj za "Avaz": Francuskoj danas dajem blagu prednost, najjači dojam u Kataru ostavio je Grizman

Argentina ima odličnu, agresivnu ekipu, dobru odbranu i Mesija, a Francuska odličnu ekipu, puno većih i kvalitetnijih pojedinaca od današnjeg protivnika, te Mbapea koji je fenomenalan, analizira legendarni nogometaš Hajduka

Ivan Gudelj. Avaz

Piše: G. Š.

18.12.2022

Ivan Gudelj (62), legendarni nogometaš Hajduka i reprezentacije bivše Jugoslavije, u razgovoru za "Avaz" najavio je današnje finale Mundijala 2022. u kojem se sastaju fudbalske velesile - Argentina i Francuska (16 sati). 


Mesi, Mbape i Grizman

- Argentina ima odličnu, agresivnu ekipu, dobru odbranu i Mesija, a Francuska odličnu ekipu, puno većih i kvalitetnijih pojedinaca od današnjeg protivnika, te Mbapea koji je fenomenalan. Također, bitno je naglasiti da Francuzi imaju odlična krila, plus klasični napadači, tako da bih laganu prednost dao Francuskoj. Iako će to biti tvrda i teška utakmica. No, to je finale i volio bih da pobijedi nogomet, da svi uživamo - rekao je Gudelj, te dodao:

- Isto tako, nisam sklon pričama koje kruže posebno posljednjih dana da je današnja utakmica teret Mesiju ili da napokon treba osvojito i Svjetsko prvenstvo i tako dalje... Ili što se tiče Francuske, najviše se spominje Mbape... Međutim, ja imam jednog drugog igrača kojeg spominjem od prvih utakmica, iako on vjerovatno neće dobiti nagradu za najboljeg. To je Grizman. 

Konstatuje da je nogometaš Atletoko Madrida unio dušu u ekipu Francuske.

-  Bio je napadač, a ni ja nisam znao da posjeduje ovakve kvalitete na poziciji koju igra. Kad treba odigrati iz prve, odigra prvu loptu, kad treba rasteretiti ekipu - kad je ona pod pritiskom, smiri loptu, kad treba okrenuti stranu, kad odigrati potez, zadnji pas, centrirati... Nevjerovatno, on je na mene - govorim ukupno, ostavio najjači dojam. Apsolutno, istakao je legendarni Gudelj.  
  

Žao mi je što je Brazil naišao na Hrvatsku

Planetarni praznik fudbala u Kataru zatvorit će dvije velike reprezentacije koje su po dva puta već bile na krovu svijeta.

- Domaćini i svi vjerovatno su i priželjkivali jedno ovakvo finale, s tim da mi je žao Brazilaca, koji su naišli na Hrvatsku. Ipak, Brazil je fenomenalan, ali Hrvatska ga je izbacila. Također, žao mi je i Engleza, koji su sa Francuzima odigrali najbolju utakmicu Svjetskog prvenstva 2022. Engleska ima kvalitet da budu svjetski prvak. Uvijek joj malo fali. Ima fantastične igrače, odlično su igrali... A ispali su od jedne kvalitetne reprezentacije, u duelu koji je bio u egalu. Moglo je otići i na drugu stranu - naglasio je legendarni veznjak Hajduka.

Kompletan razgovor sa Gudeljom pročitajte u sutrašnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.