LEGENDA HAJDUKA

Zoran Vujović za "Avaz": Bilo bi dobro za sve da Dinamo ne bude prvak

VAR je nešto najbolje što se moglo dogoditi fudbalu

Vujović: Uvjeren sam da Hajduk ništa ne može napraviti. ARHIV

Piše: A. Vatreš

1.5.2022

Rođeni Sarajlija Zoran Vujović (63), jedna od legendi splitskog Hajduka, uvjeren je da će ovogodišnje finale Lige prvaka u Parizu igrati Liverpul i Mančester siti.

Liverpul i Siti

- Liverpul i Mančester siti su s obzirom na mogućnosti, igrače koje posjeduju i trenere koje imaju, dva najbolja kluba na svijetu. Viljareal je u prvoj utakmici igrao onoliko koliko mu je Liverpul dopustio. S druge strane, bez obzira što Mančester siti ima “tijesan” rezultat, vjerujem da će izbaciti Real u revanšu – rekao je Vujović za “Dnevni avaz”.

Mnogi su Pepu Gvardiolu (Guardiola) zamjerili što u prvoj polufinalnoj utakmici na Etihadu nije “spustio loptu”, kada je čak u tri navrata imao dva gola prednosti, ali Vujović smatra da su to nepredvidive situacije.

- Lako je govoriti, ali u realnim okolnostima stvari ne idu tako. Zato i jeste jedna igra koja je jako nepredvidiva, najpopularnija na svijetu. Događaju se stvari koje ne možete zamisliti. Da se vratio nazad i malo zatvorio igru, rekli bi zašto to radi kad je mogao dati i peti gol. Igra koju oni pružaju je fantastična i malo je ljudi koji ne navijaju za njih. Svaka njihova utakmica je jedno novo oduševljenje za ljubitelje fudbala – istakao je Vujović.

Naglasio je i ulogu VAR-a, koji je dodatno doprinio igri.

- Nema više danas domaćeg i gostujućeg terena. Igra kvalitet i taj VAR je puno promijenio igru na pošteniji način. S obzirom da je veliki novac u igri, oni su to morali uvesti. Mislim da je to nešto najbolje što se moglo dogoditi fudbalu u posljednje vrijeme.

Zoran Vujović. ARHIV

Klupska politika

Njegov Hajduk je dugo bez titule, a Vujović smatra da je to prvenstveno razlog loše klupske politike.

- Mnogima se ne svidi ono što kažem o Hajduku. Cijenim i predsjednika i ne želim ih kritizirati, ali mi je jako čudno da je Hajduk u zadnjih godinu dana doveo skoro 20 igrača. Igrao sam fudbal i jasno je da treba proći jedno vrijeme adaptacije za igrače koji dolaze u novi klub. Oni su dovedeni u toku prvenstva i išlo se na titulu. Nisu to igrači za koje su se neki klubovi “tukli”. Odbrana je najvažniji dio tima, odnosno centralni bekovi, koji ne igraju dobro i nisu dobri i ne može se pobjeđivati iz razloga što odbrana nije ono što jeste. Ja sam uvjeren da Hajduk ništa ne može napraviti, iako su novinari i navijači optimistični. Malo ko će biti motiviran dvije godine zaredom. I Dinamo prolazi jedno turbuletno razdobolje u smislu odlazaka i dolazaka. Bilo bi dobro za sve kad oni ne bi bili prvaci. Ima tu i drugih klubova. Ko garantira da Osijek koji radi u miru i ima strane sponzore Mađare to neće biti dogodine – kazao je Vujović.

Premijer ligu BiH ne prati mnogo, ali je čuo za podvig koji je sa Zrinjskim napravio Sergej Jakirović.

- Čuo sam o tom treneru i ne iznenađuje me. Ali, znate kako, mislim da tu važi ona izreka “koliko para, toliko muzike”. Nemojmo se lagati. Treneri su manje-više isti, nema tu velikih razlika, nego ako imaš dobre igrače, naravno da ćeš pobjeđivati. Vi kao trener zaviste o kvaliteti kluba – zaključio je Vujović.

Traži angažman

Vujović se nakon bogate igračke karijere, koju je većinom proveo u Francuskoj igrajući za Bordo, Kan i Nicu, otisnuo u trenerske vode. Radio je u Maroku i Iranu, a trenutno je bez angažmana.

- Mislio sam da će se to lakše odvijati u vezi posla, da ću lakše nalaziti angažmane. Raspitujem se. Pitao sam i Hajduka, gdje nisam naišao na neki konkretan odgovor. Volio bih da nešto bude, ali se ne guram i ne molim. Htio bih da ono što znam prenesem na mlađe kategorije, jer sam prošao sve i svugdje vani bio cijenjen. Idem na utakmice, pratim i čekam pravu priliku – istakao je Vujović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.