REPREZENTACIJA BIH

Bivši "Zmaj" Vladan Grujić za "Avaz": Iskreno, mislio sam da će Petev sam otići, igrači mu vjeruju što je veoma bitno

Sutra je jedna od onih utakmica gdje važnu ulogu igra takmičarski naboj, karakter, uz kvalitet koji imaš, a najvažnije je da taj inat da proradi, smatra Grujić

Grujić je u dresu BiH uvijek davao maksimum. ARHIV

Piše: M. K.

13.6.2022

Malo je fudbalera u BiH uspjelo da osvoji tako velike simpatije kod navijača, kako kluba tako i državne selekcije, kao što je to svojevremeno uspjelo Vladanu Grujiću, bivšem reprezentativcu BiH.

Grujić je sa aktivnim igranjem prestao 2016, do tada sakupivši preko 20 nastupa u državnom dresu, a u dresu "Zmajeva" debitovao je 16. oktobra 2002. kod selektora Blaža Sliškovića na gostovanju u Norveškoj kad su zmajevi poraženi 2:0 u okviru kvalifikacija za Euro 2004. u Portugalu. 

Možemo biti prvi

"Zmajevi" sutra igraju revanš protiv Finske, u okviru Lige nacija. U prvom dvoboju u Helsinkiju bilo je 1:1.

Grujić u razgovoru za portal "Avaza" kaže kako vjeruje da bh. sastav može do prve pozicije u grupi, ali je iznenađen ostankom selektora Ivajla Peteva koji je pod velikim pritiskom navijača.

- Od kad je izabran Petev, stvorila se negativna klima oko njega, i u tom nekom lošem ambijentu i bez podrške su i prošle kvalifikacije za SP, uz neke povremene bljeskove. Mislio sam da će sam otići, ne zbog toga što nije dobar trener. Lično mislim da ima svoj neki trenerski opus i personaliti, već zbog ukupnog ambijenta. OK, ostao je, ponovo igramo Ligu nacija, imamo tri utakmice bez poraza, pogledao sam sve tri, mislim da smo najkvalitetnija ekipa u grupi i da imamo šanse za prvo mjesto. Ono sto je očigledno da igrači vjeruju Petevu, da je napravljena simbioza igrači - trener, što je bitno pogotovo na reprezentativnom nivou kad se skupe tih nekoliko dana gdje treba da imaju prije svega dobru atmosferu uz naravno kvalitetan rad i pripremu za utakmice, smatra nekadašnji igrač Crvene zvezde, Kelna, Sarajeva, Borca.. .

Grujić je u dresu BiH uvijek bio bespoštedni borac, a bio je i dio sastava koji je 2003. upisao veliku pobjedu u Danskoj (0:2), u legendarnoj utakmici koja je ostala zapamćena i po tome što je Slišković uoči puta u Dansku ostao bez nekoliko ključnih igrača poput Bolića, Salihamidžića i drugih, a priliku od prve minute dao je igračima iz Premijer lige BiH poput golmana Hasagića, Berberovića, Biščevića.. .

Vladan smatra da upravo u sutrašnjoj utakmici može da prevlada taj karakter i inat.

- Sutra je jedna od onih utakmica gdje važnu ulogu igra takmičarski naboj, karakter, uz kvalitet koji imaš, a najvažnije je da taj inat da proradi, da se kaže "ljudi, idemo dobiti te Fince, Pukiju svaka čast, ali i da si Mesi nećeš nam više zabiti gol". Da se uđe sa takvim frajerskom stavom. Očekujem pobjedu naših momaka, ističe Grujić.

Nova imena obećavaju

Grujiću optimizam ulijevaju i novi igrači koji polako preuzimaju glavne uloge u našem timu, poput novog zida odbrane Ahmedhodžića i Hadžikadunića, zatim Menala i drugih mlađih igrača.

- Svi oni imaju svoje kvalitete, s obzirom na godine i mentalitet sigurno će još više napredovati i tako i dizati rejting repke. Generalno ne vidim klasu u budućnosti, nekog novog Džeku, Spahića, Papca, Barbareza, Misimovića itd, nadam se da će se pojaviti.., zaključio je Grujić.

Nekadašnji ljubimac navijača Sarajeva (bio prvak s bordo timom 2007) i Borca, igrač koji je sakupio skoro 30 nastupa za A-selekciju BiH i nastupao, između ostalih, za Crvenu zvezdu, Köln, Moss, Voždovac..,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.