RED BULL CLIFF DIVING

Vode Karlson i Garsija: Danas druga serija skokova

Takmičenje se nastavlja drugom serijom danas popodne, a veliko finale je na rasporedu u subotu, 27. avgusta, od 15 sati

Završena prva serije skokova. Sulejman Omerbašić

Piše: G. Š.

26.8.2022

Izvođenjem prve serije skokova, direktno sa kamenog luka Starog mosta, u jučer je počelo takmičenje"Red Bull Cliff Diving" Svjetskog prvenstva 2022 u Mostaru. Takmičenje se nastavlja drugom serijom danas popodne, a veliko finale je na rasporedu u subotu, 27. avgusta, od 15 sati.


Prva serije skokova

U četvrtak je izvedena prva serija takmičarskih skokova, koja se - u čast višestoljetne tradicije skokova u Mostaru, skakala direktno sa luka Starog mosta.

Vodeći nakon prve serije su Kanađanka Moli Karlson (Molly Carlson) i Kolumbijac Migel Garsija (Miguel Garcia). Oboje su u prvoj seriji izveli isti skok - dvostruki salto s pola vijka u zgrčenom položaju, sa koeficijentom težine 2,6. Karlson je za svoje izvođenje ovog skoka sakupila 67,60 bodova, dok Garsija ima 72,80 bodova.

- Danas je bilo sjajno, ovo je moj najdraži most na svijetu za skakanje. Sretna sam što vodim, nisam to očekivala. Lijepo je početi takmičenje dobrim ocjenama i skokom. Volim atmosferu u Bosni, svi pružaju veliku podršku i most je nevjerovatan. U nastavku želim zadržati momentum. Skakat ćemo sa platforme, tako da se moram prilagoditi, izjavila je presretna Kanađanka.

Aktuelna prvakinja, Australka Rijenen Iflend (Rhiannan Iffland), trenutno je druga sa 63,70 bodova, dok treće mjesto zauzima nezavisna takmičarka Jana Nestsiarava (Yana - 62,40).

- Prilično sam zadovoljan današnjim nastupom. Velika mi je čast, skakati s ovog mosta je čarobno. Kada stojite gore, osjetite publiku i energiju gledalaca. Bila je ovo prva desetka u mojoj skakačkoj karijeri, i jako sam sretan, rekao je vodeći Garsija, koji nastupa sa pozivnicom.

Drugo mjesto u konkurenciji muškaraca sa jednakim brojem bodova (70,20) trenutno dijele čak četvorica skakača: Britanac Aidan Heslop, Španac Karlos Himeno (Carlos Gimeno), Ukrajinac Oleksij Prigorov (Oleksiy Prygorov) i Meksikanac Džonatan Paredes (Jonathan).

Nakon prve serije, 11 skakača i skakačica je oduševilo gledaoce okupljene na plaži ispod mosta izvođenjem impresivnog grupnog skoka. Jednu drugu „poslasticu“ već ranije je priredila Australka Ksantea Penisi (Xantheia Pennisi), koja je izvela prvi skok iz stoja na rukama direktno sa kamenog luka mosta.

"Old Town Street Festa"

Na Starom mostu je u petak ujutro osvanula platforma, postavljena tokom noći kako bi se dobila visina od 27  (muškarci) odnosno 21 metar (žene). Druga serija skokova na rasporedu je u petak popodne, a veliko finale je zakazano za subotu 27. augusta u 15 sati, kada će najbolji svjetski skakači i skakačice izvoditi treću i četvrtu seriju skokova.

Živo će ovih dana (i večeri) biti i u mostarskom Starom gradu, gdje će u petak i subotu (danas i sutra) u sklopu "Old Town Street Festa" na nekoliko lokacija nastupiti niz muzičkih izvođača. Više informacija o programu festivala može se naći na stranici redbull.ba.

Na takmičenje u Mostar može se stići i brzim vozom koji saobraća na liniji Sarajevo-Čapljina-Ploče i nazad. Voz iz Sarajeva polazi u 7:15h, a u Mostar stiže u 9:12h. Povratak iz Mostara je u 19:56h, sa dolaskom u Sarajevo u 21:51h. Više informacija može se dobiti na Željezničkoj stanici u Sarajevu.

Direktan prenos takmičenja u subotu 27. augusta može se pratiti na Red Bull TV, kao i na Facebook i YouTube kanalima prvenstva.

Sve informacije o takmičenju dostupne su na zvaničnoj stranici prvenstva i redbull.ba

Skakački spektakl u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.