KOMITET ZA HITNOST NSBIH

Irfan Durić za "Avaz": Bio sam protiv odluke da igramo protiv Rusa

Tražio sam da o tome odluči Izvršni odbor NSBiH, ali... - rekao je potpredsjednik NSBiH

Irfan Durić. Arhiva

Piše: G. Š.

9.9.2022

Naša fudbalska reprezentacija će u novembru odigrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, odluka je to Komiteta za hitnost Nogometnog saveza BiH, koji je danas sa pet glasova za i jednim protiv odlučio da pošalje "Zmajeve" na megdan Rusima.

- Bio sam protiv te odluke, rekao je za "Avaz" potpredsjednik NSBiH Irfan Durić i dodao:

- Tražio sam da o tome odluči Izvršni odbor NSBiH, ali... 

Osim Durića, Komitet za hitnost NSBiH čine još predsjednik i potpredsjednik kuće bh. fudbala - Vico Zeljković i Ivan Beus, te Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa. A za donošenje odluke bilo je potrebno minimalno pet glasova.

Na pitanje da li je u ovim okolnostima uopće moguće igrati protiv Rusije, nakon što su FIFA i UEFA zabranile međunarodne nastupe fudbalskoj reprezentaciji Rusije zbog agresije na Ukrajinu, a ruske klubove protjerali iz evropskih klupskih takmičenja, Durić je odgovorio:

-  Imamo dokument od UEFA-e da ta utakmica nije sporna.


Dokumenti iz NSBiH. Avaz

- Ovim putem želimo potvrditi da UEFA nema ništa protiv toga da NS Bosne i Hercegovine odigra prijateljsku utakmicu protiv Ruskog fudbalskog saveza (RFU), na području RFU-a. Doista, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e. Stoga svako odobrenje za domaćinstvo i/ili sudjelovanje u takvoj prijateljskoj utakmici ne utječu i nisu u suprotnosti sa odlukom Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA takmičenja. Na kraju, želimo vas ljubazno podsjetiti da, u skladu sa članom 6 FIFA pravilnika koji uređuje međunarodne utakmice, potvrda od UEFA-e za domaćina i/ili učešće na utakmici ne podrazumijeva odgovornost UEFA-e u slučaju da se naknadno naiđe na bilo kakva pravna potraživanja. Stoga bismo vas pozvali da se uvjerite da se svi aspekti vezani za sigurnost, ne samo tokom meča već i u samoj pripremi (npr. putovanje u Rusiju i van nje) pravilno obradi i zbrine - odgovorila je UEFA na upit Nogometnog saveza BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.