LIGA PRVAKA

Alisa Spahić i Amela Kršo jednoglasne: Uz pomoć navijača i maksimalno zalaganje, možemo napraviti dobar rezultat protiv Ciriha

Ulaz na današnju utakmicu Lige prvaka je slobodan. Revanš je na rasporedu 28. septembra u Šafhauzenu

Sarajke su maksimalno spremne za današnju utakmicu. Avaz

Piše: Er. B.

21.9.2022

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo danas (15.30) na stadionu Grbavica dočekat će švicarski Cirih, u prvom meču druge faze kvalifikacija za Ligu prvaka. Prije duela sa Švicarkama, podsjetimo, fudbalerke SFK 2000 Sarajevo uspjele su proći dvije prepreke na turniru u Rumuniji, pobijedivši maltešku Birkikaru (4:0) i domaću Olimpiju Kluž (2:1).


Cirih je skautiran

Uoči novog važnog evropskog izazova za igračice koje uspješno vodi Samira Hurem, napravili smo uporedni intervju sa dvije najbolje fudbalerke Sarajki – kapitenkom Alisom Spahić i talentiranom Amelom Kršo

Koliko poznajete ekipu Ciriha?

SPAHIĆ: Stručni štab je skautirao protivnice, prikazali su nam analize. Upoznati smo sa njihovim načinom i stilom igre. Radi se o jako kvalitetnom protivniku. Vjerujemo da ćemo naći način da odgovorimo na njihov kvalitet i nametnemo se kao ozbiljan rival u ova dva meča. Sigurno da nećemo odustati i od našeg načina igre.

KRŠO: Nažalost, nisam imala priliku gledati ih na terenu, ali sudeći po broju osvojenih titula definitivno nisu ekipa za potcijeniti. Ono što nama ide u prilog je činjenica da im trenutno ne ide baš najbolje u prvenstvu, što znaći da i nisu u baš najboljoj formi.

Šta je dobrog donio turnir u Rumuniji na kojem ste pokazali superiornost u odnosu na rivalke?

SPAHIĆ: Utakmice u Rumuniji su nam donijele novo zajedničko iskustvo i pokazale da ovaj tim ima karakter, jer u tim utakmica nam je pored kvaliteta koji je neosporan trebalo da pokažemo i zajedničku želju za ostvarivanjem cilja, poštovanje, hemiju, energiju.

KRŠO: Iskoristili smo te utakmice da bismo uočili naše nedostatke. Iako smo imali niz poteskoća te mlade igračice koje su stigle u tim samo nekoliko dana pred utakmicu, uspjeli smo doći do pobjede zahvaljujući timskom radu svih nas, počevši od nas igračica do stručnog štaba koji radi odličan posao.

Koliko Vam utakmice od ranije, na međunarodnoj sceni, poput duela sa Čelzijem, mogu koristiti kod ovakvih duela sa relativno nepoznatom ekipom?

SPAHIĆ: Tim je dosta izmijenjen od te utakmice protiv Čelzija, ali djevojke imaju dosta iskustva u jakim utakmica u nacionalnom dresu, tako da su svjesne težine meča.

KRŠO: Naravno da jaki mečevi, osim rezultatskog značaja, uvijek dobro dođu posmatrajući s aspekta iskustva ekipe, a i svakog pojedinca u klubu. Takve ekipe ostave trag na svakog igrača posebno na nas u BiH, jer nemamo priliku svakodnevno se nadmetati sa sličnim ekipama kakav je Čelzi.


Danas svi fudbalski putevi vode na Grbavicu. Avaz

Podrška navijača

Šta očekujete od navijača u današnjem, važnom meču?

SPAHIĆ: Očekujem da svi ljudi koji cijene naš rad i rezultate, zajedno sa svim fudbalerkama, sportistima u našoj državi budu na Grbavici i podrže nas. Ovo ne bi bio uspjeh samo našeg kluba nego ženskog nogometa u BiH, sporta uopće.

KRŠO: Navijači su uvijek bili od presudne važnosti na ovakvim mečevima. Utakmica će biti vrijedna pažnje, a nadam se da neće izostati ni podrška sa tribina. Ovom prilikom pozivam navijače, pristalice kluba, te ljubitelje sporta da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i budu naš 12. igrač na terenu.

SFK 2000 Sarajevo polako postaje prepoznatljiv ženski nogometni brend iz BiH. Da li Vam gode pohvale iz regiona, lijepe priče na stranicama UEFA-e i šta je to na što ste posebno ponosni?

SPAHIĆ: Uvijek je lijepo čitati i vidjeti lijepe natpise i pohvale, nadajmo se da će ih još biti i nakon ove dvije utakmice.

KRŠO: Najviše me raduje činjenica da smo postali sinonim za šampione. Jednostavno, uz naše ime svi stavljaju epitet šampionki u bilo kojem kontekstu da se spominjemo. Mogu nas voljeti ili mrziti, ali rezultati govore da opravdavamo naš epitet u cijelosti. Ponosna sam kada vidim koliko smo daleko stigli i koliko se iz dana u dan razvijamo u svakom segmentu.

Ulaz na današnju utakmicu Lige prvaka je slobodan. Revanš je na rasporedu 28. septembra u Šafhauzenu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.