LIGA PRVAKA

Ena Šabanagić: Čast mi igrati za SFK 2000 Sarajevo, najveći klub u državi i regionu!

Biti najbolji u Bosni i Hercegovini nije lako jer ženski fudbal postaje sve popularniji, ali je SFK 2000 Sarajevo dobar primjer rada i truda svim klubovima, i ženskim i muškim

Ena Šabanagić. Avaz

Piše: Er. B.

26.9.2022

Ženski fudbalski klub SFK 2000 Sarajevo - pored dobrih rezultata, porepoznatljiv je i po tome što su se brojne talentirane igračice odlučile za dolazak u naš glavni grad kako bi stekle dodatno usavršavanje i imale priliku igrati za timom koji svake godine izađe na evropsku scenu, te pravi iskorake.


Ena Šabanagić. Avaz

Dobar primjer

Ena Šabanagić je dio bordo porodice od početka 2022. godine, a u SFK 2000 došla je iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Čast mi je da igram za SFK 2000 Sarajevo, najveći klub u državi i regionu. Drago mi je da sam imala priliku igrati Ligu prvaka, naš prolaz u drugi krug takmičenja pokazuje kvalitetu našeg tima, rekla je Ena Šabanagić.

Smatrate li da je SFK 2000 Sarajevo plasmanom u drugu fazu takmičenja u Ligi prvaka ostvario veliki uspjeh?

- Biti najbolji u Bosni i Hercegovini nije lako jer ženski fudbal postaje sve popularniji, ali je SFK 2000 Sarajevo dobar primjer rada i truda svim klubovima, i ženskim i muškim. Zahvalna sam klubu što je doveo jedan veliki klub kao Cirih u Sarajevo, te što smo imale priliku da igramo s njima i predstavljamo Bosnu i Hercegovinu na evropskoj sceni.

Kako biste komentirali prvi duel sa Cirihom (0:7)?

- Konačni rezultat nije realan, ali naša ekipa je dosta mlada. Naučili smo nešto novi i svjesni smo nekih grešaka. Možemo da žalimo što nismo postigle gol, ali bit će prilike u revanšu da se potrudimo više. Svakako, čast je i nešto veliko igrati na Grbavici protiv kluba koji je mnogo uspješan.


Fudbal je moja prva ljubav

Kakva je razlika između ženskog fudbala u SAD i Bosne i Hercegovine?

- Odrasla sam u Americi... Razlika je što se tamo mnogo više poštuje ženski fudbal, odnosno rezultati. Fudbal je moja prva ljubav i igrala sam i tamo... Kada sam upoznala selektoricu Samiru i ovu ekipu, jednostavno ljubav je pobijedila. Dobila sam osjećaj da ću sigurno pomoći našem timu da napravimo rezultat. U Americi je život drugačiji, mogla sam da izaberem da se ne moram bavim fudbalom, ali fudbal i Sarajevo su moja prva ljubav. A ljubav uvijek pobijedi. Želim da učim i zahvalna sam trenerici Samiri Hurem na svemu. Mnogo sam toga naučila od kad sam tu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.