SPORTSKI SIMPOZIJ

U Sarajevu otvoren 11. SIMPOSAR: Legende i asovi nagrađeni za vrhunske rezultate

Nagrade za životno djelo dobili su Halilhodžić, Terim, Pešić, Hodžić, Kovačević, Buza, Nikić, Janjuš, Mužinić, Pašić, Petrović i Kačar

Piše: G. Š.

13.10.2022

S večerašnje svećanosti u Vijećnici - Avaz
S večerašnje svećanosti u Vijećnici - Avaz
S večerašnje svećanosti u Vijećnici - Avaz
S večerašnje svećanosti u Vijećnici - Avaz
S večerašnje svećanosti u Vijećnici - Avaz
+7

U Gradskoj vijećnici Sarajevo otvoren je 11. sportski simpozij Simposar na kojem su prvo dodijeljene nagrade za životno djelo sportskim legendama iz Bosne i Hercegovine i regiona, kao i priznanja za izuzetna sportska dostignuća ostvarena u proteklom periodu.


Velika imena

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samir Avdić nagrađen je za vrhunske rezultate ostvarene u javnom sportskom sektoru, a za institucionalnu i sistemsku podršku sportu u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini priznanje Simposara dobilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Za vrhunske sportske rezultate nagrađeni su hrvatski košarkaški stručnjak Neven Spahija, Nogometni savez Bosne i Hercegovine, Hrvatski nogometni savez i predsjednik HNS Marijan Kustić.

Legendama uručene nagrade - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Spahija je osvojio titule prvaka u šest država – Hrvatskoj, Sloveniji, Izraelu, Litvaniji, Španiji i Turskoj, a ima i NBA iskustvo, NSBiH je nagrađen zbog plasmana „Zmajeva“ u A diviziju Lige nacija, HNS je najuspješniji savez u regiji, a Kustić za izvrsnu organizaciju HNS-a, kao i uspjehe klupskog i reprezentativnog fudbala naših zapadnih komšija, te infrastrukturne projekte.

Nagrade za životno djelo dobili su turski i bh. fudbalski stručnjaci Fatih Terim i Vahid Halilhodžić, košarkaški stručnjak Svetislav Pešić, te bivši fudbaler Tarik Hodžić (Željezničar, FAMOS, Olimpija, Velež, Lijež i Galatasaraj), Mersed Kovačević (Sloboda Tuzla, Bešiktaš i Galatasaraj), Mehmed Buza (Mladost, Rudar Kakanj, Čelik, Olimpija), Nikola Nikić (Željezničar, Aris PAOK, Čelik, Borac), Slobodan Janjuš (Željezničar, Sarajevo, Olimpija, Vojvodina, Dinamo Zagreb...), Dražen Mužinić (Hajduk, Norvič), Predrag Pašić (Sarajevo, Štutgart, Minhen 1860), Vladimir Petrović Pižon (Crvena zvezda, Arsenal, Antverpen, Standard Lijež), kao i nekadašnji bokser Tadija Kačar.

Panel diskusije

Nakon zvaničnog otvaranja 11. Simposara i dodjele nagrada organizovana je panel diskusija o životu, liku i djelu nogometne legende Ivice Osima.

Drugog dana (danas – op.a.) simpozija pod lupom će biti Svjetsko prvenstvo u fudbalu „Katar 2022“, kao i 30 godina UEFA Lige prvaka, te Eurobasket 2022.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.