SVJETSKO PRVENSTVO

Filkrug nastavio sezonu iz snova: Nijemci se mučili sa 75. reprezentacijom na svijetu

Elf je na kraju slavio (1:0), ali u taboru svjetskih šampiona iz 2014. godine nikako ne mogu da budu zadovoljni onim što su vidjeli u Maskatu

Niklas Filkrug. Twitter

G. Š.

17.11.2022

Neće selektor reprezentacije Njemačke Hansi Flik mirno spavati do početka Mundijala 2022. Njegovi izabranici su u generalnoj probi za Svjetsko prvenstvo odigrali poprilično blijedu partiju protiv Omana. Elf je na kraju slavio (1:0), ali u taboru svjetskih šampiona iz 2014. godine nikako ne mogu da budu zadovoljni onim što su vidjeli u Maskatu. Flik je protiv 75. selekcije na FIFA rang listi promiješao karte, ali imajući u vidu da je za sedam dana očekuje prva utakmica na Mundijalu, Njemačka je meč morala da riješi znatno ranije i komotnije.

Filkurg igrač odluke

U odsustvu povrijeđenog Tima Vernera, Flik je od prvog minuta šansu ukazao Jusufi Mukoku koji je tako postao najmlađi debitant Njemačke još od Uvea Zelera. Iako najzapaženiji u prvo poluvremenu, mladi napadač Dortmunda nije pomogao Fliku u otklanjanju dileme oko toga ko bi mogao da bude najistureniji igrač na Mundijalu, pošto je u uvodnoj fazi meča u izglednoj prilici pogodio stativu, a Kai Haverc samo je povećao u još boljoj šansi koju nije uspio da završi.

Ipak, u drugom poluvremenu javio se Niklas Filkrug kao potencijalno rješenje. Napadač Verdera ušao je na pauzi baš umjesto Mukokoa, postavši tako najstariji debitant Elfa u posljednjih 20 godina. I ne samo to, već je u finišu meča postigao gol vrijedan pobjede! Odlično se otvorio i na Havercovo dodavanje gađao ispod golmana Omana čime je nastavio sezonu iz snova. Jer, prije samo pola godine igrao je sa Verderom u Cvajti, a trenutno je drugi najbolji strijelac Bundeslige sa 10 golova i potencijalno prvi napadač Njemačke na Mundijali!

- Zaslužio je gol jer je prethodno također imao dva, tri udarca. Mogli ste da osjetite na terenu njegovo prisustvo naprijed, pohvalio ga je Flik poslije meča.

Povreda Klostermana

Ono čime pak nikako nije bio zadovoljan je pristup njegovih igrača, a glavobolju mu je pored krhke odbrane izazvala i povreda jednog od njenih članova. Lukas Klosterman, jedan od tek dvojice desnih bekova u timu, povrijedio se i u 34. minutu mjesto ustupio defanzivcu Sautemptona Armelu Beli Kočapu.

- Način na koji smo pristupili duelima nije bio na nivou kakav bismo željeli na Svjetskom prvenstvu. Također razumijem da igrači ne bi trebalo da idu u takve duele da se ne bi povrijedili, dodao je Flik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.