ŠTITE SE FUDBALERI

Ovo se neće svidjeti fudbalskim "mesarima": Kolina prijeti kaznama, "bilo bi užasno vidjeti da se najbolji igrači povrijede"

Ne želimo vidjeti bilo kakve intervencije koje ugrožavaju sigurnost igrača. U protivnom očekuju nas vrlo ozbiljne disciplinske sankcije, odnosno - crveni kartoni, poručio je Kolina

Kolina: Najavio kazne za grube prekršaje na Mundijalu. AP

E. Ć.

18.11.2022

Nekada legendarni sudija, a sada predsjednik sudijske komisije FIFA-e Pjeluiđi Kolina (Pierluigi Collina) rekao je kako će prva misija sudija na Svjetskom prvenstvu u Kataru biti da zaštite igrača.

Svjetsko prvenstvo je najvažniji turnir na svijetu. Tu su najbolji igrači i bilo bi užasno da jedan od njih ne može igrati zbog povrede koju je prourokovao protivnik. Najvažnije je zaštititi igrače. Ne želimo vidjeti bilo kakve intervencije koje ugrožavaju sigurnost igrača. U protivnom očekuju nas vrlo ozbiljne disciplinske sankcije, odnosno - crveni kartoni - rekao je Kolina.


(Ne)namjerni faulovi

Kolina je zatim komentirao tri situacijska snimka kako bi ilustrirao svoju tvrdnju, sa slučajevima zakašnjelih startova, udaraca laktovima i udaraca u glavu.

- Nije važno što nema namjere povrijediti igrača. Sama činjenica da se rade ovakvi postupci je neprihvatljiva. Organizirali smo dvije radionice s trenerima timova koji su sudjelovali, ovdje u Dohi i nedavno putem videokonferencije. Također smo prošlih dana posjetili sve 32 reprezentacije i dali smo im iste informacije - izjavio je Kolina.

Podsjećanja radi, na prethodnom Mundijalu pokazana su samo četiri crvena kartona. 


Brže odluke o VAR-u

Kolina je dodao i da će sudije na Mundijalu pažljivo pratiti stvarno vrijeme igre.

- Želimo izbjeći utakmice s 42, 43, 44 minute efektivnog vremena igre. Dakle, vremena za zamjene, penale, slavlja, liječničku pomoć ili naravno VAR, morat će se nadoknaditi - pojasnio je on.

Kolina je naveo kako će odluke VAR-a o ofsajdu biti brže i tačnije na Mundijalu nego ranije, jer se uvodi nova tehnologija koju je FIFA razvila u posljednje tri godine.

Naime, dvanaest kamera na svakom stadionu pratit će 29 tačaka na tijelu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slat će podatke u VAR operativnu sobu 500 puta u sekundi kako bi se omogućila vrlo precizna procjena kada je odigrano dodavanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.