ČUVENI SUDIJA

Legendarni Kolina o najvećem trenutku svoje karijere: Već su slavili titulu, a onda šok, bila je tišina kao na sahrani

Bile su dvije minute do kraja utakmice, vidio sam rezervne igrače kako slave, a onda je došlo do preokreta

Kolina: Prema mišljenju mnogih najbolji sudija svih vremena. Twitter

E. Ć.

12.1.2023

Legendarni Italijan i, prema mišljenju mnogih, najbolji sudija svih vremena Pjerluiđi Kolina (Pierluigi Colina) dijelio je pravdu na mnogo velikih utakmica, svjedočio je visokim pobjedama, raznoraznim majstorijama fudbalskih umjetnika, ali jedna utakmica i jedan detalj su ostavili posebna trag na njega.

Mnogo legendarnih scena zabilježeno je sa autoritativnim Italijanom u glavnoj ulozi, ali kada je upitan za najveći trenutak svoje karijere, Kolina je odabrao onaj iz 1999. godine i finala Lige prvaka. Tada su na Nou Kampu igrali Bajern Minhen i Mančester junajted. 

"Bavarci" su vodili dvije minute do kraja, a onda je Junajted u sudijskoj nadoknadi postigao dva gola, preokrenuo rezultat i postao prvak Evrope.

- Bile su dvije minute do kraja utakmice. Vidio sam igrače Bajerna na klupi za rezerve kako se spremaju da slave titulu, navijači na tribinama su bili sretni što će njihov tim biti osvajač Lige prvaka.

Odjednom, Mančester je postigao dva gola u dvije minute i preokrenuo rezultat. Nikad neću zaboraviti kako su iz engleskog klluba slavili, buka je bila nevjerovatna. S druge strane, na tribinama gdje su bili Bajernovi navijači vladala je tišina kao na sahrani - prisjetio se Kolina.


Kolina pridiže fudbalera Bajerna. Twitter

Kolina je ispričao kako su fudbaleri Junajteda slavili, a onda je vidio igrača Bajerna koji je pao na zemlju.

- Prišao sam mu. Nisam znao šta drugo da mu kažem, nego "ustani i bori se, još uvijek imaš 20 sekundi". U tom trenutku vidio sam pravu stranu fudbala, život i smrt na jednom stadionu, ljude koji su luđački slavili i ljude koji su bili očajni - rekao je Kolina.

Inače, Bajern je poveo u 6. minuti preko Marija Baslera. "Bavarci" su imali sve u svojim rukama, a onda šok u dvije minute. Prvo je Tedi Šeringem (Teddy Sheringam) dao gol u 91., da bi onda Ole Gunar Solskjer (Gunnar Solskjaer) u 93. pogodio za veliki preokret "Crvenih đavola".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.