BROJNE OSUDE

Reakcije na bizarni govor Infantina: Toliko je smiješno slijep na svoje licemjerje

Ovo što je napravio Infantino ostat će zapisano kao jedan od najzabluđenijih govora svih vremena

Đani Infantino. AP

Piše: A. K.

19.11.2022

Đani Infantino (Gianni Infantino), predsjednik FIFA-e, bizarnim govorom branio je organizatore nadolazećeg Svjetskog prvenstva. Katar, domaćin Svjetskog prvenstva koje počinje sutra, na udaru je svjetske javnosti zbog kršenja ljudskih prava.

Između ostalog, Infantino je rekao:

- Danas se osjećam Kataraninom. Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam kao Afrikanac. Danas se osjećam kao gej. Danas se osjećam kao invalid. Danas se osjećam kao radnik migrant. A nisam ni Kataranin, ni Arapin, ni Afrikanac, ni homoseksualac ni invalid. Osjećam se tako jer znam što znači biti diskriminiran, biti maltretiran kao stranac u drugoj zemlji - rekao je.


Reakcije na njegovu izjavu nisu izostale i poprilično su burne.

- Izuzetan trud Đanija Infantina da ne vidi koliko apsurdnih, štetnih, zavaravajućih i obezglavljenih izjava bez imalo poštovanja može smjestiti u jedan govor - piše na Twitteru novinarka Sky Sportsa Melissa Reddy.

Novinar Telegrapha James Ducker poručio je sljedeće:

-  Gianni 'Danas se osjećam kao radnik migrant' Infantino, prije nego što se povuče u bogatstvo svog hotela od pet zvjezdica s batlerima na brzom biranju. Bilo bi smiješno da nije toliko problematično.

- Infantino: čovjek toliko smiješno slijep na svoje licemjere da se to ponekad čini kao briljantan komad izvedbene umjetnosti - tvrdi novinar Guardiana Barney Ronay.

Velika šteta

Novinar New York Timesa Rory Smith kazao je kako je kod govora Infantina frapantno koliko se čini ljutit, ogorčen i nesretan uoči događaja koji bi, u teoriji, trebao biti najveći sportski karneval na svijetu i njegovo krunsko postignuće.

- Velika je šteta za Katar što Infantino drži ovaj govor. On je najgori mogući ambasador za njihovu zemlju - ističe Adam Crafton, reporter The Athletica, čiji glavni urednik Alex Kay-Jelsi sarkastično piše:

- Ovo što je napravio Infantino ostat će zapisano kao jedan od najzabluđenijih govora svih vremena. S druge strane, sreća što je imao pjegice dok je išao u školu pa razumije kroz što su prošli manjinske skupine i radnici migranti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.