KOMENTAR EKSPERTA

Gordan Vidović iz Brisela za “Avaz”: Hrvatska nije tim za vađenje

Belgijanci će napasti Hrvatsku, istakao je Sarajlija

Gordan Vidović. Privatni album

Piše: G. Šumar

1.12.2022

Sarajlija Gordan Vidović (54), nekadašnji kapiten reprezentacije Belgije koji je na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj odigrao sve tri utakmice u grupi (Nizozemska 0:0, Meksiko 2:2 i Južna Koreja 1:1), u razgovoru za “Dnevni avaz” najavio je današnji duel odluke Hrvatska – Belgija.


Kritike javnosti

- Belgijanci slabo igraju, ali tako je već duže vrijeme, rekao je Vidović, koji trenutno živi u predgrađu Brisela, te dodao:

- Ovdje su ih sada svi napali, od navijača i medija, do fudbalskih analitičara i eksperata. Jednostavno, kao što to ističu ovdašnji dugogodišnji analitičari, ovako više ne ide. Od prošlog Svjetskog prvenstva u Rusiji su u velikom padu, kako zbog istrošenih igrača, tako i zbog selektora (Roberto Martinez – op. a.). Kada je u pitanju prethodna utakmica i poraz (0:2) od Maroka, Martinez je pod salvom kritika zbog čudnih izmjena igrača... Uglavnom, ovdje se svi čude što uopće igraju stariji igrači.

Vidović, ali i belgijski analitičari, javnost smatraju da Belgijanci imaju kvalitetne mlađe igrače – od Doku iz Rena (Jeremi), Openda iz Lensa (Lois)...

- Oni igraju u strašnoj formi. Tu je i stoper Fajs (Wout Faes) iz Lestera. Jednostavno, bolje je staviti spremne igrače, u formi, nego neke rovite ili istrošene, starije fudbalere. Sada se oslanjati na Romelua Lukakua, koji nije igrao tri mjeseca, a još je rovit, ili Edena Azara (Hazard) koji ne igra standardno već godinama, nema smisla. Neki se ovdje stalno nadaju: E sad će ga krenuti... Ipak, ovo je Svjetsko prvenstvo, a ne neki obični turnir – istakao je nekadašnji fudbaler Željezničara, St. Galena, Muskrona...


Sve ili ništa

Analizirajući šanse u duelu Hrvatska – Belgija, Vidović konstatira da će Belgijancima biti teško da dođu do željenog rezultata.

- Napast će Belgija na sve ili ništa. No, nisu ni Hrvati tim za vađenje. Vidjeli ste da je i Kanada bila bolja od Belgije, iako je na kraju izgubila (0:1). Isti ti Kanađani su rano poveli i protiv Hrvata, ali se kasnije vidjelo da je razlika u klasi... U svakom slučaju, Belgijancima će u 3. kolu biti jako teško, pogotovo zbog toga jer imaju i imperativ, da moraju pobijediti. A pola startera nije na svom nivou, ni de Brujne nije „čist u glavi“.

Vidjet ćemo koji će sastav izvesti Martinez, jer je pod žestokom „paljbom“ medija. Sad se povela i polemika zašto ovaj tim nazivaju zlatna generacija, a ništa nisu osvojili. Pod lupom su i selektorova primanja od 3 miliona eura, znate kako to ide kad nema rezultata – zaključio je Vidović. 

Gordan Vidović. Privatni album

Brazil i Francuska

Sudeći po dosadašnjim utakmicama Mundijala 2022., Vidović izdvaja Francuze i Brazilce.

- Francuzi igraju na individualni kvalitet, mada Didije Dešam (Didier Deschamps) već 10 godina igra isto... Brazilci su najbolji, iako ni oni još ne daju utisak ekipe koja će sve „razvaliti“. Ima i kod njih borbe... Inače, niko ne odskače nešto posebno - ni za koga ne možeš tvrditi da će sve „razguliti“ i otići do kraja. Španci razvale Kostarikance, ali onda „zapnu“ na Nijemcima (0:0), jer imaju možda i premlad tim. Pitanje je koliki su njihovi krajnji dometi. U Argentini sve zavisi od Lionela Mesija (Messi), hoće li je potrefiti... Inače, nema više puno autsajdera. Većina reprezentacija na završnim turnirima sada je „u pet deka“, a igra se uglavnom, nemoj da primim gol. Ako ga zabijem, dobro je... – rekao je Vidović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.