SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Srbijanski mediji: Šansa generacije

Prve dvije utakmice na Mundijalu 2022. nisu prošle kako se očekivalo. Brazil je bio prejak za oslabljene "Orlove" (0:2), a protiv Kameruna je bilo nevjerovatnog brljanja, koje je dobijenu utakmicu pretvorio u remi (3:3)

Srbija večeras ima priliku za popravni ispit. Twitter

Piše: G. Š.

2.12.2022

Od marta 2021. kada je Dragan Stojković Piksi sjeo na klupu reprezentacije Srbije naše istočne komšije su redale pobjede, nizali su se uspjesi, a sve bez ijedne mrlje na terenu, u svlačionici. Na kraju takav je bio i na spisak putnika za Svjetsko prvenstvo 2022. Otud je euforija pred put u Katar eksplodirala do neba.


Naučena lekcija

Prve dvije utakmice na Mundijalu 2022. nisu prošle kako se očekivalo. Brazil je bio prejak za oslabljene "Orlove" (0:2), a protiv Kameruna je bilo nevjerovatnog brljanja, koje je dobijenu utakmicu pretvorio u remi (3:3). Ali, sve to može večeras (20 sati) da se obriše kao gumicom, da se zaboravi, pretvori u samo naučenu lekciju i da  ponovo svoj put oboje zlatnom bojom.

Pobjeda nad Švicarskom došla bi im kao melem na mundijalsku ranu. I na one ožiljke od prije četiri i po godine. Donijela bi reprezentaciji Srbije prvi plasman u osminu finala još od 1998. kada je Piksi Stojković bio kapiten na terenu. A, bila bi i nagrada, kruna rada jedne generacije koja je još daleko od svog zenita, u kojoj će 90 posto igrača biti tu da se bori i za naredno prvenstvo Evrope pa svijeta. Ali, kada bi se probili u 16 najboljih na planeti, dobili bi i dodatnu injekciju i brodski kontejner samopouzdanja, poput onih od kojih je sagrađen 974, stadion na kojem će večeras igrati.

Ovo je, kako ističu srbijanski mediji, šansa generacije. Definitivno. U Rusiji su još bili nedovoljno sazreli za tu veliku scenu, premalo su reprezentativnih utakmica u nogama imali Milenković, Kostić, Veljković, nešto više Mitrović, jedino se Tadić isticao iskustvom, ali su i njegove najbolje partije u karijeri došle kasnije, kada je obukao dres Ajaksa i kada je nastao taj fantastični spoj, kao da su se godinama tražili i napokon pronašli.

Sada su svi oni, pojačani nesalomivim Pavlovićem, lucidnim Živkovićem, neumornim Lukićem, ubojitom Vlahoviću, spremni da ubijede svijet da zapamti njihova imena, te da upišu svoja prezimena u antologiju srbijanskog fudbala. Jer naprimjer, otkako se njihova država tako zove, nijedna generacija nije uspjela da dobaci koplje do drugog kruga prvenstva svijeta. 


Maturski rad

Jaka je Švicarska. Bez nekih prevelikih fudbalskih imena, koja bi svaki fudbalski fan znao napamet, ali djeluje čvrsto, organizovano kao vojska, kao rimska legija kada se pokrije štitovima. Kao monolit ispred Zomerovog gola. 

Večeras Piksijev tim ima prilika da „maturira“, da doktorira i na najvećoj sceni, među odraslima. Šansa je sad, pa ko zna kad, tamo do Amerike, Meksika i Kanade...

Kladionica Mozzart na pobjedu Srbije daje kvotu 1.70. Pogledajte sve ostale kvote na Mozzart Bet siteu i odigrajte online. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.