KOMENTAR EKSPERTA

Jirgen Koler za "Avaz": Red je da i Hrvatska bude svjetski prvak

Žao mi je što u Kataru nema Bosne, jer jako dobro poznajem i cijenim vaš fudbal, rekao je nekadašnji svjetski prvak

Jirgen Koler. Mopo.de

Piše: G. Šumar

13.12.2022

Legendarni njemački reprezentativac Jirgen Koler (Jurgen Kohler - 57) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je večerašnju, prvu polufinalnu utakmicu Mundijala 2022. Argentina – Hrvatska (20 sati), ali i na zanimljiv način analizirao naš državni tim.


Modrić i Mesi

- Nisam iznenađen plasmanom Hrvatske u polufinale, jer imaju dobar tim, rekao je Koler i dodao:

- Na sredini terena imaju Luku Modrića, svjetsku klasu i jednog od najboljih centralnih veznih današnjice, a možda i svih vremena na toj poziciji. Ipak, malu prednost u predstojećoj utakmici dajem Argentini. Oba tima imaju isti karakter, i jedni i drugi su veoma ponosni – igraju s velikim nacionalnim nabojem. Bore se do zadnjeg atoma snage... Također, oba tima imaju po jednog igrača svjetska klase, već spomenutog Modrića i naravno Lionela Mesija, koji je u formi. Pred njim(a) je zadnja šansa da osvoji svjetsku titulu.

Smatra da Hrvatska ima kompaktan srednji red.

- Marcelo Brozović, Modrić i Mateo Kovačić odlučno funkcioniraju, kao i iskustvo i mladost u odbrani. Mislim na Dejana Lovrena i Joška Gvardiola. A tu je i „ubica penala“, Dominik Livaković. No, ako bi opet došlo do penala, i argentinski golman (Emiliano Martinez) je pokazao da zna svoj posao – konstatira Koler, koji je 1990. godine bio prvak svijeta s Njemačkom.

Očekuje finale Argentina – Francuska.

- Ali, ne bi me iznenadilo da umjesto Argentine prođe Hrvatska, koja je prvo bila treća, potom na prošlom SP druga, a red je da bude i prva.


Naš državni tim

Pod posebnom lupom je bio naš državni tim.

- Žao mi je što u Kataru nema Bosne, jer jako dobro poznajem i cijenim vaš fudbal (imam nekoliko prijatelja iz Bosne... – op. a.). Imate veoma talentirane igrače. Ne mogu da ne pomenem jednog Edina Džeku, kojem je svakako bilo mjesto na Svjetskom prvenstvu, kao i Halandu, Salahu... Smatram da reprezentaciji Bosne nedostaje mentalitet pobjednika. Zbog toga bi na klupi trebali imati nekoga ko je igrao i pobjeđivao na svjetskim prvenstvima, pa čak i osvajao titule.

Naglašava da Bosni treba vođa, odnosno selektor s novim idejama.

- Kao što je to bio Klinsman 2004. godine kada je došao u reprezentaciju Njemačke. Tada je promijenio mnoge stvari u i oko reprezentacije, napravio euforiju... Neko takav treba i Bosni, ne samo da je dobar trener, nego neko ko ima i viziju i nove ideje. Odluke treba donositi glavom, a ne srcem – zaključio je Koler.

Analiza nastupa Elfa

U analizi nastupa reprezentacije Njemačke, koja je SP 2022. napustila odmah nakon grupne faze, Koler smatra da Elf nema kompaktan tim.

- Timska igra je godinama krasila našu reprezentaciju, to je bila naša jača strana, snaga, a toga više nema. Najslabiji smo bili u odbrani, jer ni dva bočna, ni dva centralna stopera - Zile i Ridiger, nisu bili na reprezentativnom nivou. Ridiger je, pored svog respekta – dobar igrač čim igra u Realu, ali nije vođa. Nije šef odbrane. Tu je falio jedan Humels, iako je u godinama. On bi bolje funkcionirao s Ridigerom, nego Sule. Na bokovima nemamo više igrača tipa Lama, dok naprijed imamo dobar tim, iako nam fali napadač tipa Levandovskog. Musijala će biti svjetska klasa, zbog njega mi je najviše žao što nismo duže ostali u Kataru – rekao je Koler.


105

utakmica za Njemačku odigrao je Koler i kao stoper postigao dva gola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.