PREMIJER LIGA

Da li Željezničar može izboriti Evropu nakon dugo vremena

Mulalić proziva u ponedeljak, čekaju se prva pojačanja

Želježnicar: Nade za Evropu sve veće. TWITTER

Piše: B. Ligata

5.1.2023

FK Željezničar muče veliki finansijski problemi, navijači su ponovo napravili novu akciju kako bi pomogli voljenom klubu. Po ko zna koji put tako su potvrdili svoju veliku ljubav, a nadaju se da će njihovi ljubimci u drugom dijelu sezonu pružati kvalitetne partije i obradovati ih.

Plavi su polusezonu završili na četvrtom mjestu, uz malo sreće mogli su i do bolje pozicije, no u igri su za Evropu. U osmini finala Kupa BiH igrat će protiv Leotara, što će biti prvi zvanični meč u 2023. godini, te imaju šansu i kroz ovo takmičenje doći do Evrope.

Evropa je svakako cilj, Plavi bi tako dobili veliku finansijsku injekciju, a navijači sigurno ispunili stadion u par mečeva, zavisno koliko bi evropska avantura trajala. Privuklo bi to naravno i nove sponzore...

Kada je igrački kadar u pitanju, poznato je da je klub napustio Sedad Subašić koji je postao slobodan saigrač. Od Subašića se mnogo više očekivalo, no i kada je dobijao šansu u prvom dijelu sezone nije donio prevagu sa klupe. Pojedini su mišljenja da se trebao naći na mjestu 'desetke', a ne na krilu, no sada će ovaj 21-godišnjak svoju sreću potražiti u nekoj novoj sredini.

Neće biti ni Hamze Gasala koji je nedavno operisan i sigurno će propustiti drugi dio sezone. Svakako da je to dodatni problem za Mulalića s obzirom da se radi o dvojcu koji je bio zaštićeno godište, odnosno do 21. godine, te sada ima i opciju manje u kreiranju početne postave sa mladim nogometašima i poštivanju pravila NS BiH.



Spominje se i mogući odlazka lijevog beka Stjepana Vege, dok ponuda ima sjajni vezista Armin Hodžič koji je dobio brojne pohvale u proteklom periodu. Nekoliko klubova iz inostranstva želi već ove zime dovesti Hodžiča, no na Grbavici neće pristati na siću. Svijesni su da Hodžičeva cijena može samo rasti, te je realna opcija i da ostane, a onda na ljeto napravi transfer.

Upita ima i za dvojicu krilnih napadača, Klerismaria Santosa i Žozefa Amoaha (Joseph), koji su još uvijek na odmoru u svojim zemljama, no oni će gotovo sigurno i u drugom dijelu sezone nositi dres Željezničara. Neće biti iznenađenja ukoliko Grbavicu napusti Nedim Mekić, koji se u posljednje vrijeme nije naigrao kod Mulalića, no kada je pravi Mekić na terenu sigurno je ponajbolji igrač. Sada mu je možda i najbolji trenutak da napravi inostrani transfer, a da li će se to desiti znat će se ubrzo.

Sportski direktor Željezničara Samir Bekrić rekao je da cijena navedenim igračima može samo rasti, te da bi uz eventualni plasman u Evropu i igranje nekoliko evropskih mečeva donijelo više mogučnosti za bolje transfere.

Oči navijačima Željezničara su svakako u Bekrića koji je pokazao transferima Hodžiča, Santosa, Amoaha da zna pogoditi, te da zna završiti poslove koji drugi ne bi mogli, jer je jasno da Željezničar ne moze izdvojiti veliki novac za plate. Igranje za veliki klub, najposjećeniji stadion u ligi, uvijek visoke ambicije su neki od aduta za klub sa Grbavice.

Nije tajna da tim sa Grbavice želi pojačati napad. Dženan Haračić I Dženis Beganović su sigurno na svakom meču dali svoj maksimum , ali za borbu u Evropu potrebno je mnogo više.

Problema ima i na poziciji lijevog beka, Luka Malić I Stjepan Vego su dosta puta do razočarenja dovodili navijače Željezničara, a svakako je potrebna konkurencija Amoahu i Santosu koji su na nekoliko mečeva ostajali na terenu svih 90 minuta.

Željezničar meč Kupa BiH igra protiv Leotara 18. februara na Grbavici, a zatim u prvom kolu nastavka sezone gostuje kod Igmana iz Konjica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.