ŽIVA LEGENDA

Životna priča Đanluiđija Bufona: Čovjek koji ne zna stati

Bufon je u Juventusu proveo17 sezona, gdje je uspio zabilježiti fascinantnih 655 nastupa u svim zvaničnim utakmicama

Bufon: Jedan od najboljih golmana svih vremena. Twitter

N. Ridžal

23.1.2023

Jedan od najboljih golmana svih vremena Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) ne pomišlja još uvijek ići u penziju. Legendarni golman će u subotu napuniti 45 godina, a već mu nude novi ugovor. 

Talijan trenutno nastupa za ekipu Parme, a prema navodima talijanskih medija, Bufona je nazvao njegov bivši saigrač iz reprezentacije i sportski direktor Milana, Paolo Maldini koji mu je ponudio ugovor sa Milanom u trajanju od šest mjeseci sa mogučnošću produženja istog.

Bufon je rođen 28. februara 1978. godine. Za mladi tim Parme igra od 1991, sa samo 13 godina. Profesionalnu karijeru i debi za prvi tim Parme bilježi 4 godine kasnije, 19. novembra 1995. godine.

Počeo u Parmi samo sa 13 godina

Već iduće sezone proglašen prvim golmanom Parme. Dvije sezone kasnije, osvojio je UEFA kup sa Parmom, a iste godine osvaja i Kup Italije.

Tada je već smatran perspektivnim golmanom, pa i nije bilo iznenađenje što je 2001. godine prešao u Juventus za rekordnu sumu plaćenu za jednog golmana od 53 miliona eura. Za ekipu Parme je za šest sezona skupio 168 nastupa. 


Bufon: U dresu Parme sa 17 godina. Twitter

Zvaničan debi za Juventus usljedio je 18. septembra 2001. Već prve sezone u Juventusu bilježi 11 nastupa u Ligi prvaka. Od tada je konstantno prvi golman Juventusa, a sve ostalo je historija. 

U Juventusu proveo 17 sezona

Bufon će u Juventusu provesti 17 sezona, gdje je uspio zabilježiti fascinantnih 655 nastupa u svim zvaničnim utakmicama za torinske "crno–bijele".

Nastupajući za Juventus Bufon je osvojio 11 puta titulu prvaka Italije, 4 trofeja u Kupu Italije i 5 trofeja u Superkupu Italije.

Bio je i 3 puta finalista Lige prvaka, a jednom je morao da osvoji i prvo mesto u Seriji B pošto nije napustio klub čak ni za vrijeme pomenute afere "Kalčopoli".

Bufon: U dresu Juventusa proveo 17 sezona. Twitter

Bufon je svoju reprezentativnu karijeru počeo davne 1996. godine kada je bio član Olimpijskog tima Italije u Atlanti.

Bufonu je poziv u nacionalni fudbalski tim Italije došao nakon odličnih nastupa u dresu Parme, gdje dobiva poziv u talijansku reprezentaciju. 

Pozvan je kao zamjena za ozlijeđenog Đanluku Paljuku (Gianluca Pagliuca) u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 1998. godine protiv Rusije u Moskvi.

Kruna karijere titula prvaka svijeta

Bufon je sačuvao svoj gol 453 minute bez primljenoga pogotka, što ga stavlja na peto mjesto nesavladanih golmana svih vremena na Svjetskim prvenstvima. 

Kruna njegove reprezentativne karijere je upotpunjena osvajanjem Svjetskog prvenstva 2006 u Njemačkoj, kada su slavili u finalu protiv selekcije Francuske nakon boljeg izvođenja penala. 

Za selekciju Italije je skupio 176 nastupa, a 2017. godine se oprostio od reprezentativnog dresa.

Kako se čini, Bufon još uvijek ne pomišlja ići u penziju, a nama ljubiteljima fudbala ostaje da još uživamo u njegovim golmanskim bravurama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.