KOMENTAR DANA

A šta je s RTRS-om?

FTV duguje više od 1,5 miliona KM BHRT-u, zbog čega im je jučer prekinuto emitiranje programa

Problemi u RTV sistemu. Instagram

Nerma Ajnadžić

9.5.2024

Dok se raja u Srbiji svojevremeno dijelila na fanove Voyagea i Breskvice, idole mladih generacija, svađali se, plakali, kumili da se pomire, mi u Bosni i Hercegovini, tačnije Federaciji, osim nacionalnih, kako se čini, podijelit ćemo se u još dva tabora.

Ko je za Radio-televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT) - neka digne ruku. Ko je za Radio-televiziju Federacije BiH (FTV) - neka kaže ja! Pa ćemo se prebrojati - je l' - po dobroj, staroj matrici.

Suština, FTV duguje više od 1,5 miliona maraka BHRT-u od decembra do početka maja.

Opravdavaju se da su suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda otkako je prekinuta naplata RTV takse krajem 2023. godine.

Pozvali su BHRT da potpiše ugovor s „Elektroprivredom BiH“ kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera.

S druge strane, BHRT je prekinuo produkciju i emitiranje programa FTV-a, osim proizvodnje Dnevnika i vijesti Radija i Televizije. Jučer su uslijedili dramatični komentari na društvenim mrežama s opaskom - medijski mrak. OK, FTV nema novca. OK, ali ni BHRT nema novca.

Znate šta je još OK? Ni jedna ni druga državna odnosno entitetska medijska kuća nema aman-zaman kvalitetan program. I to je svima uredu, na to se niko ne žali.

Ima i treća strana svega toga - vlast! Umjesto da se za glave fataju, pomažu jedni drugima, svako u svojoj oblasti, da se iznađe rješenje, predstavnici Federalne vlade odlučili su se s osmijesima jučer provozati gradskim prijevozom. Vijest svakako vrijedna hvale, jer autobuse, tramvaje, trolejbuse iznutra dugi niz godina svakako nisu vidjeli. A što i bi kad imaju svoje vozače, a poneko i službeni auto koji koristi.

Smijenite upravljačke strukture, ako je potrebno, i FTV-a i BHRT-a. Neka stručnjaci naprave rekonstrukciju njihovih programa ne bi li postali primamljivi gledaocima, pa da građani sami plaćaju RTV taksu, a ne jer im se to nameće. Jer zašto bi iko plaćao koji god iznos za nešto što i ne gleda ili ne gleda dovoljno?!

Mora postojati rješenje, jer, realno, FTV ne može platiti ako nema para, BHRT mora potraživati taj novac jer ni on nema para. Ima i treći - RTRS, njih niko i ne spominje, a također duguje pozamašnu svotu novca državnom emiteru. Ili možda BHRT ne smije zaprijetiti pa provesti u djelo isto što su učinili FTV-u.

Donesite odluku, makar i pogrešna bila. Sve je bolje od slanja poruka putem medija ili društvenih mreža kako je situacija dramatična (kao da nije već mjesecima, pa se ništa konkretno nije učinilo)!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.