ARBITRAŽA

Sloboda zbog Irfana Fejzića prijavljena Međunarodnom sudu

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine pokrenuo je postupak

Fejzić: Imao ugovor sa Slobodom. Facebook

N. D.

28.3.2023

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine, putem svojih pravnih partnera, pokrenuo je postupak pred Međunarodnim sudom za arbitražu u sportu (CAS), u vezi s predmetom golmana Irfana Fejzića protiv FK Sloboda Tuzla.

Kako je objavio Sindikat, spomenuti fudbaler je sa Slobodom imao ugovorni odnos, u sklopu kojeg je dio mjesečnih primanja dobivao putem Omladinske škole Slobode. Klub nije u cijelosti izvršio svoje obaveze prema igraču, a nakon postupka kroz kantonalne i državne komisije, pravda nije zadovoljena. Komisije pred kojima se vode sporovi nisu donijele adekvatne odluke, te su pogrešno utvrdili činjenično stanje i napravili greške u postupku. 

- Jasno je da je komisija FSTK u cijelosti pod utjecajem FK Sloboda, s obzirom na to da je trenutni Predsjednik Slobode, Elmir Šečerbegović, ujedno i Predsjednik FSTK. U rad FSTK uključeni su i bivši uposlenici kluba, što svakako ne ide u prilog igračima i trenerima, kada pokreću postupke u tom savezu. U takvom sistemu, nema pravednih niti ispravnih odluka, kažu u Sindikatu i dodaju:

- S obzirom na raspoložive dokaze, brojne odluke u proteklom period, sporazume i drugu dokumentaciju, nema nikakve sumnje da je Omladinska škola Slobode pravni subjekat, putem kojeg je klub vršio i vrši plaćanja svojih obaveza. Vjerujemo da ćemo kroz postupak na CAS-u dokazati ispravnost zahtjeva igrača, ali isto tako i destruktivnost sistema, koji je pod brojnim utjecajima raznih faktora i interesnih skupina, a to počinje na kantonalnom nivou, poručuju iz Sindikata.

Još su dodali da se SPFBiH putem međunarodnih partnera posebno obratio FIFA-i u vezi s radom prvostepene komisije FSTK koja već dugo ne slijedi pravila NS/FS BiH i važeće zakonske akte. Kako su naglasili, jasan je utjecaj kluba, povezanost odgovornih lica, međutim, "svojim djelovanjem nastoje ozakoniti nezakonit rad, a sve na štetu igrača i trenera, što nećemo dozvoliti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.