LEGENDARNI BH. GOLMAN

Enver Lugušić za "Avaz": Poželio sam odmor i porodicu, ali se poziv gospodina Mirvića ne odbija

„Gospodin Mirvić od Sarajeva želi napraviti svjetski brend, raduje nas povratak na Koševo za vikend“

Lugušić: Povratak u voljeno Sarajevo. Avaz

18.4.2023

Legendarni bosanskohercegovački golman Enver Lugušić (61) se u martu ove godine vratio u ekipu Sarajeva.

Lugušić je u svojoj blistavoj karijeri četiri godine branio boje Sarajeva, a nevjerovatnim intervencijama koje su ga krasile kroz čitavu karijeru, pokupio je simpatije publike sa stadiona Koševo.

On trenutno u Sarajevu obavlja funkciju koordinatora za strateški razvoj golmana Bordo tima, a sarađuje s akademijom i prvim timom.

U trenerskoj karijeri je, između ostalog, bio član stručnog štaba reprezentacije Bosne i Hercegovine, za vrijeme kad su selektori bili Miroslav Ćiro Blažević i Mehmed Baždarević, dok je kasnije sarađivao s Vahidom Halihodžićem u reprezentaciji Japana.

O svojoj izuzetno bogatoj karijeri, povratku u FK Sarajevo, kao i situaciji u taboru Bordo tima za portal „Avaza“ je govorio Enver Lugušić.

Povratak u Sarajevo

- Prije svega, želim reći da mi je izuzetno drago što sam se vratio u moj klub Sarajevo. Ovdje sam branio s velikim uspjehom i sada želim prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlade trenere, a i na naše golmane. Veliko hvala i gospodinu Mirviću, bez kojeg i ne bih bio ovdje danas. Osamnaest godina rada u kontinuitetu me natjeralo da poželim odmor i da više vremena provodim s porodicom. Ipak, njegov poziv nisam mogao odbiti. Vidim da želi napraviti velike stvari s klubom i od Sarajeva napraviti međunarodni brend – započeo je razgovor Lugušić.

Jedan od najcjenjenijih kako golmana, tako i trenera je u svojoj bogatoj karijeri radio sa čak 13 selektora. U zatvorenoj državi poput Japana uspio je biti jedini strani trener golmana koji je održao golmanski kamp, a na tom kampu je učestvovalo više od 70 trenera i šest reprezentativnih golmana. Kako i sam kaže, legendarni Vahid Halihodžić je bio ponosan na njega. 

Enver Lugušić i predsjednik FS Japana Kohzo Tašima. Avaz

Akademija na nivou

- Oduševljen sam idejom i vizijom gospodina Ismira Mirvića. Nije bilo teško da dogovorimo saradnju gdje ću ja obavljati funkciju koordinatora za strateški razvoj golmana. Vidio sam i saznao mnogo lijepih stvari koje su me oduševile. Svi transferi Sarajeva u posljednjih nekoliko rokova su djeca naše Akademije. Postavljena je zdrava baza za budućnost i kreirana organizacija koja će pružiti najbolji program i sistem za izgradnju mladih igrača na čelu sa profesorom Doganom i trenerima – govorio je legendarni golman o povratku u Sarajevo, ne štedeći riječi hvale.

Enver Lugušić je uspio raditi u mnogim odličnim sistemima kako u Evropi, tako i u Aziji, što bi trebalo značiti da ga nije lako zadiviti, a Sarajevu je to pošlo za rukom. On je govorio i o radu u akademiji Fudbalskog kluba Sarajevo.

- Treneri golmana vrhunski rade u svim selekcijama. Ja imam izvrsnu konekciju i saradnju s prvim timom, odnosno s trenerom Mirzom Varešanovićem i njegovim saradnicima, a pogotovo s trenerom golmana Ibrom Hodžićem. Na svakom sam treningu Akademije i mnogo razgovaram s našim trenerima golmana. Analiziramo svaki trening i utakmicu. Korigujemo, pravilno učimo mlade golmane. Također,  podučavamo ih nove tehničke elemente. Pravimo programe za golmane, da bi što jednostavnije savladali tehniku koja je veoma zahtjevna i komplikovana. Moram ih pohvaliti, samo uz kvalitetan zajednički rad su mogući rezultati – govori Lugušić o radu u klubu, dodavši kako i smatra da će odlični rezultati doći prije nego kasnije. 

Legendarni Ćiro Blažević i Enver Lugušić. Avaz

Dobre vijesti

Legenda Bordo tima je podijelila još nekoliko dobrih vijesti za navijače. Sarajevo je potpisalo ugovor sa 19 mladih talenata, priključili su Akademiji devet mladih fudbalera, poboljšani su uslovi rada, smještaja i ishrane za mlade fudbalere, a i klub finansira edukacije za trenere iz Akademije.

- Uz kvalitetan i predan rad u budućnosti siguran sam da ćemo imati golmane koji će braniti u najboljim svjetskim ligama. Vladan Kovačević je izašao iz naše Akademije, a tržišna cijena mu je više od pet miliona eura. Imamo talentovane golmane i želim da u svakoj našoj selekciji budu golmani iz Sarajeva. To se može postići samo radom – kazao je Lugušić o budućnosti reprezentacije BiH, a i samog kluba, koju želi vidjeti.

Za kraj smo se dotakli i trenutne sezone, problema s kojim se Sarajevo suočavalo tokom sezone. Dodatna lijepa vijest je informacija o povratku na stadion Koševo.

- Žao mi je što je naš prvi tim igrao na stranom terenu. Vjerujem da bismo imali puno više bodova da smo igrali na Koševu. Nekada nismo znali ni gdje ćemo igrati, sve je to imalo utjecaja na ekipu i rezultate. Raduje nas povratak na Koševo protiv Tuzla Cityja i želimo da nastavimo graditi tim na dobrim rezultatima – za kraj je rekao Enver Lugušić, legendarni golman Sarajeva i odlični trener, koji će sigurno pomoći mladim generacijama da naprave velike karijere svojim iskustvom i znanjem.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.