PREGOVORI U TOKU

Čeferin iznervirao fudbalsku javnost: Liga prvaka će se igrati na drugim kontinentima

Predsjednik UEFA-e je svojim izjavama navukao gnjev sportske javnosti u Evropi

Čeferin: Isprovocirao javnost. UEFA

N. H.

25.4.2023

Predsjednik krovne evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin je potvrdio da bi se dio mečeva Lige prvaka u budućnosti mogao igrati u SAD-u. Kazao je i kako bi kroz koju godinu mogli gledati i finale ovog takmičenja na drugom kontinentu, što je izazvalo ogroman broj kritika evropske javnosti.

Moguće finale na tlu SAD-a

Čeferin je rekao kako su razgovori o budućem igranju Lige prvaka na nekom od drugih kontinenata već počeli, a da je sve moguće nakon 2025. godine, odnosno nakon finala Lige prvaka koje će se igrati u Minhenu.

- Da, moguće je da to gledamo u budućnosti, počeli smo razgovarati o tome. Finale Lige prvaka se 2025. godine igra u Minhenu, a nakon toga ćemo vidjeti – kazao je prvi čovjek UEFA-e pa nastavio:

- Fudbal je ekstremno popularan u Sjedinjenim Američkim Državama. Amerikanci su spremni platiti velike iznose za najbolje od fudbala, a na kraju će pratiti evropski fudbal kao što košarkaški zaljubljenici iz Evrope prate NBA ligu – dodao je. 

Razmišljanje o novcu

Ovakva izjava se nije svidjela evropskoj javnosti, a brojni komentari su baš na temu kako Čeferin razmišlja samo o novcu, iako tvrdi da to nije slučaj, već stvar popularizacije.

- Prodaja TV prava na Ligu prvaka ide jako dobro, a što se tiče SAD-a, sponzorski ugovori nam idu onako. Ipak, komercijalizacija proizvoda kod njih je potpuno drugačija nego u Evropi, Amerikanci su u tome puno talentovaniji od nas. Navijači će i dalje misliti kako je nama samo do novca, ali to nije tako, jer mi 97 posto prihoda vraćamo fudbalu – govorio je Čeferin i dodao:

- Prihodi su ogromni, to je tačno, a volio bih da budu još veći. Finale Eura 2020 godine je u SAD-u gledalo više ljudi nego finale NBA lige, što me zaista šokiralo, a 30 utakmica na Euru se gledalo kao Super boul. S tim u vezi, mislim da nam dobro ide.

Čeferin je nedavno treći put izabran za predsjednika UEFA-e. On je 2016. godine naslijedio Mišela Platinija (Michel) na vrhu UEFA-e, a potom je 2019. godine bio ponovo izabran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.