SARAJEVSKI DERBI

Amir Hadžiahmetović za "Avaz": Očekujem pobjedu mog Želje

Dolazak u Bešiktaš je bio pun pogodak, kazao je bh. reprezentativac

Hadžiahmetović: Odlični „Zmaj“. Twitter

12.5.2023

Turska Superliga je jedna od najpoželjnijih destinacija posljednjih decenija za fudbalere koji počinju u Bosni i Hercegovini. Mnogi reprezentativci su svoje karijere izgradili u najelitnijem rangu turskog takmičenja. O kvalitetu tog takmičenja ne treba trošiti riječi, dovoljno je samo pogledati uspjehe koje turski klubovi nižu u evropskim takmičenjima.

Niko to ne zna bolje od Amira Hadžiahmetovića, reprezentativca Bosne i Hercegovine sa adresom u Istanbulu. Hadžiahmetović je karijeru započeo u sarajevskom Željezničaru, a u profesionalnom fudbalu je debitirao s nešto više od 17 godina, kada je trener „Plavih“ bio Admir Adžem.

Amir je na zimu prešao iz Konjaspora u istanbulski Bešiktaš. Kao član Bešiktaša, iskristalizirao se u jednu od najvećih zvijezda turske Superlige, kao i u jedan od stubova u veznom redu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

O prelasku u Bešiktaš, prvom pogotku u velikom derbiju, kao i o gradskom derbiju njegovog Željezničara, Amir Hadžiahmetović je govorio za „Avaz“.

Za početak smo ga pitali je li osjetio posljedicu zbog nesreće koja se pojavila kao svojevrstan šok za javnost u Bosni i Hercegovini. Ono što je došlo kao radost svim fanovima iz naše države je pogodak koji je postigao na derbiju Istanbula protiv Galatasaraja.

- Mediji su malo napuhali tu saobraćajnu nesreću i, hvala Bogu, ništa ozbiljno se nije desilo – započeo je Hadžiahmetović razgovor za „Avaz“, pa dodao:

- Gol zaista nije mogao u ljepšem trenutku da se desi i svakako će mi ostati u lijepom sjećanju. S tom pobjedom smo i “zakuhali” malo prvenstvo, tako da će biti neizvjesno do samog kraja.

Pun pogodak

Proces prelaska iz jedne ekipe u drugu, pogotovo na polusezoni, ne može biti lagan za fudbalere. Kada prelaze fudbaleri iz „manje“ u „veću“ ekipu, uvijek je potrebno proći kroz jedan proces prilagodbe. Prema Amirovim riječima, njemu nije trebalo puno da se navikne na nove uvjete.

- Igrati u ovako velikom klubu kao sto je Bešiktaš zaista je privilegija i mogu reći da je dolazak ovdje bio pun pogodak u mojoj karijeri, barem prema onome što sam do sada vidio. Istanbul je prelijep, tako da su trenutno impresije jako pozitivne – kazao je Hadžiahmetović.

Pobjeda Željezničara

Nije sve moglo proći bez razgovora o Željezničaru, a kako se bližio i gradski derbi sa Sarajevom, nije moglo proći bez razgovora o tome. Amir je, prema očekivanjima, dao prednost svom Želji, koji bi želio vidjeti u Evropi.

- Željezničar pratim, naravno. Ako nešto slučajno promašim, tu je moj brat Edin koji to sve pomno nadgleda, tako da sam informiran. U petak očekujem pobjedu protiv Sarajeva i odlazak u Evropu, koja bi nam mnogo značila. Željo je uvijek posebna emocija i tako će ostati – završio je razgovor Amir Hadžiahmetović.

Realne šanse

Reprezentativci Bosne i Hercegovine su u martu odigrali dvije utakmice u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. Pobjeda protiv Islanda (3:0) i poraz protiv Slovačke (0:2) ostavili su Hadžiahmetovića optimističnim pred nastavak kvalifikacionog ciklusa.

- Što se reprezentacije tiče, mislim da imamo dobar tim i realne šanse za odlazak na Evropsko prvenstvo. Dosta novih, mladih, kvalitetnih igrača je tu i zbog toga sam optimističan – kazao je „Zmaj“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.