PRVI PUT SUDI FINALE

Poljak sudi finale Lige prvaka: BiH već jednom donio sreću

Simon Marčinjak je proglašen za najboljeg sudiju svijeta za 2023. godinu

Marčinjak: Sudio finale Svjetskog prvenstva u Kataru. Screenshot/Twitter

N. H.

22.5.2023

Poljski sudija Simon Marčinjak (Szymon Marciniak) dijelit će pravdu u finalnoj utakmici Lige prvaka između Mančester sitija i Intera.

Marčinjak je dobitnik i nagrade „Najbolji sudija svijeta“ za 2023. godinu koju mu je dodijelila Međunarodna federacija fudbalske historije i statistike (IFFHS).

Poljak je međunarodni sudija od 2011. godine, a ovo će mu biti prvo finale Lige prvaka, nakon što je 2018. godine bio četvrti sudija. Široj masi je je poznatiji kao sudija finala Svjetskog prvenstva u Kataru između Francuske i Argentine.

U ovoj sezoni sudio je osam utakmica najelitnijeg klupskog takmičenja, među kojima je i uzvratna utakmica polufinala između Mančester sitija i madridskog Reala (4:0). 

Njemu će pomagati sunarodnjaci Pavel Skolnicki (Paweł) i Tomaš Liskijevič (Tomasz Listkiewicz), a četvrti sudija je Istvan Kovač (Kovacs) iz Rumunije.

Finale Lige prvaka igra se na stadionu Ataturk u Istanbulu 10. juna.

Marčinjak je jednom sudio i reprezentaciji Bosne i Hercegovine. To je bilo u septembru 2022. godine u utakmici Lige nacija, kada su Zmajevi slavili protiv Crne Gore.

UEFA je odredila i sudije za finala ostalih kontinentalnih kupova. Utakmica između Sevilje i Rome pripala je Entoniju Tejloru (Anthony Taylor). Njemu će pomagati sunarodnjaci Geri Besvik (Gary Beswick) i Adam Nan (Nunn). Ta utakmica je na programu 31. maja na stadionu Puškaš Arena u Budimpešti.

Finale Konferencijske lige između Vest Hema i Fiorentine će suditi Karlos del Sero Grande (Carlos del Cerro). Ta utakmica je na rasporedu 7. juna na Fortuna Areni u Pragu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.