LEGENDARNI PORTUGALAC

Od Sevilje do Sevilje: Žoze Murinjo i 20 godina od prvog evropskog trofeja

Trener Rome ima pet pobjeda u isto toliko evropskih finala, a večeras će imati priliku da produži čudesnu seriju

Murinjo: Može li do 6. evropskog trofeja. Twitter

31.5.2023

Portugalski stručnjak i trener Rome Žoze Murinjo (Jose Mourinho) imat će priliku da osvoji novi trofej u svojoj bogatoj karijeri.

Murinjo ima pet pobjeda u dosadašnjih pet evropskih finala, a večeras će protiv Sevilje imati priliku da nastavi sjajan niz.

Zanimljivo da je Murinjova čudesna serija u evropskim finalima počela u Sevilji, a mogla bi se nastaviti večeras - protiv Sevilje.

Murinjo je vodeći Porto 2003. osvojio Evropa ligu, odnosno tadašnji Kup UEFA, a finale se igralo u Sevilji.

Slavlje igrača Porta 2003. godine. Twitter

Porto ga je angažovao u januaru, a Murinjo je odveo Deka (Deco), Rikarda Karvalja (Ricardo Carvalho) i ekipu do trofeja. U finalu je Porto nakon produžetaka savladao Seltik 3:2.

Kada je osvojio prvu evropsku titulu, Murinjo je imao 40 godina. Godinu kasnije, "Posebni" je s portugalskom ekipom osvojio Ligu prvaka. 

Murinjo: S Interom pokorio Evropu 2010.. Twitter

Nakon toga, Murinjo je sa Interom bio prvak Evrope 2010. godine. Vodeći Mančester junajted osvojio je Evropa ligu 2017., a prošle godine je s Romom došao do trofeja Konfernecijske lige.

Murinjo: Jedini osvojio sva tri evropska trofeja. Twitter

Portugalac je jedini trener u historiji koji je osvojio sva tri evropska trofeja - Ligu prvaka, Evropa ligu i Konferencijsku ligu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.