LEGENDARNI NIZOZEMAC

"Avazov" vremeplov: Kako je čuveni Marko Van Basten govorio za naš medij, nahvalio Džeku i Pjanića

Osvajač je tri Zlatne lopte, dva puta je bio klupski prvak Evrope, a na tron Starog kontinenta penjao se i sa reprezentacijom Nizozemske

Van Basten: Jedan od najboljih napadača svih vremena. AP

H. J. I.

9.6.2023

Legendarni Marko van Basten (Marco) bio je uzor mnogim fudbalerima. Nemilosrdno je rešetao protivničke mreže za vrijeme svoje fantastične igračke karijere.

Osvojio je tri Zlatne lopte - priznanje koje se dodjeljuje najboljem igraču sezone. Dva puta je bio klupski prvak Evrope sa Milanom (1988/89 i 1989/90), te sa selekcijom Nizozemske (1998.).

Kasnije se okušao i kao trener. Između ostalih, vodio je Ajaks i reprezentaciju Nizozemske, a posljednji trenerski angažman imao je 2016. kao asistent selektoru državnog tima svoje zemlje.

Čuveni Van Basten je 4. aprila 2014. godine dao ekskluzivni intervju za "Dnevni avaz", koji vam donosimo u nastavku.

- Morao sam prestati igrati fudbal kada mi je bilo najljepše. Nakon što sam završio karijeru zbog brojnih povreda, stvorio sam sebi nove ciljeve i snove. Neke sam već uspio ostvariti. To na početku ekskluzivnog razgovora za “Dnevni avaz” kaže  Marko van Basten (Marco), krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća jedan od najboljih svjetskih nogometaša.

Ispoštovan dogovor

Van Bastena nije potrebno posebno predstavljati. Holandski menadžer i bivši nogometaš, koji je igrao za Ajaks i Milan, smatra se jednim od najvećih napadača svih vremena. U svojoj bogatoj igračkoj karijeri postigao je 277 golova i ko zna gdje bi mu bio kraj da ga u dobi od 28 godina nisu zaustavile povrede.

Do Van Bastena, sadašnjeg trenera Herenvena, došli smo zahvaljujući prijateljstvu sa Makedoncem Dragijem Putevskim, doživotnim skautom ovog holandskog kluba, čiji se ured nalazi odmah do Markovog, u kojem ovaj bivši holandski selektor i menadžer Ajaksa smišlja taktiku za duele s PSV-om, Fejenordom, Utrehtom...

Van Basten obećao nam je dati intervju još u ponedjeljak, nakon što je njegov tim na teškom gostovanju kod Vitezea osvojio jedan bod (2:2) u borbi za plasman u Ligu Evrope.

Brojne poslovne i privatne obaveze, dva treninga dnevno te borba Herenvena za izlazak na evropsku scenu (trenutno su šesti), prolongirali su naš dogovor za četvrtak, kada nam se Van Basten javio.

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 4. aprila 2014. godine. Avaz

Mnogi smatraju da se trio iz Milana Rajkard (Rijkaard) - Van Basten - Gulit (Gullit) nikada više neće ponoviti. Slažete li se s tim?

- Svaka nova generacija stvara nove talente. Mi smo u to vrijeme bili sjajni igrači, ali je i ova sadašnja generacija nadarenih igrača sa Leom Mesijem (Messi) i Čavijem (Xavi) zaista sjajna - kazao je Van Basten.

Impresivna karijera

Odigrali ste 280 susreta za Ajaks i Milan i postigli 218 golova. Koja Vam je utakmica najdraža u tako impresivnoj karijeri?

- Najdražu utakmicu odigrao sam u dresu Milana. To je bilo u sezoni 1992/1993., kada sam u novembru 1992. u Ligi prvaka postigao sva četiri gola u pobjedi od 4:0 nad švedskim Geteborgom.

Koji trofej najviše gledate u svojoj bogatoj riznici naslova?

- To je onaj iz 1988., kada sam s Holandijom osvojio Prvenstvo Evrope, koje se igralo u tadašnjoj SR Njemačkoj. U finalu smo pobijedili tadašnji SSSR sa 2:0, a strijelci smo bili Gulit i ja. 

Rekli ste prije nekog vremena da je Barcelona s trenerom Pepom Gvardiolom (Guardiola) najbolja ekipa koju ste ikada vidjeli. Mislite li tako sada, kada je Gvardiola preuzeo njemački Bajern?

- U ovom trenutku najviše volim gledati kako igraju Bajern, Barcelona i Pari Šen Žermen. To su veliki klubovi koji igraju atraktivan nogomet, dopadljiv i lijep za gledanje.

Pohvale Maradoni

Ko je trenutno, prema Vašem mišljenju, najbolji igrač na svijetu?

- To je, bez dileme, Leo Mesi. 

A najbolji igrač na svijetu svih vremena?

- Argentinac Dijego Maradona (Diego), ali je to veoma težak izbor. Bilo je mnogo dobrih igrača, koji su proteklih godina ostavili dosta traga u svjetskom nogometu. 

U skoro će Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Koji je Vaš prvi favorit?

- Tipujem da će to biti Argentina, ali najviše zbog toga što će njihov tim predvoditi Mesi. Njima dajem najveće šanse u odnosu na ostale reprezentacije.

Šta može učiniti Vaša Holandija, od koje se očekuje da ponovo dođe do finala?

- U ovom trenutku, kada imamo dosta jakih reprezentacija na Mundijalu u Brazilu, teško da će Holandija ponoviti uspjeh sa prošlog Mundijala u Južnoj Africi, gdje su 2010. izgubili u finalu od Španije.

Možemo li Vas uskoro ponovo očekivati na klupi Holandije, kojuste vodili od 2004. do 2008. godine? Imate li takve planove?

- To u ovom trenutku zaista ne znam.

Koliko poznajete tim Bosne i Hercegovine, koja je prvi put na Svjetskom prvenstvu?

- Da budem iskren, Bosnu i Hercegovinu ne poznajem baš najbolje. Ali, znam da imate sjajne nogomataše, poput Miralema Pjanića i Edina Džeke. Uz sve to, velika je stvar što se Bosna i Hercegovina uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Spomenuli ste Džeku i Pjanića, šta nam možete kazati o njihovoj igri?

- Oni su vanserijski igrači, koji su, osim što su važni za igru reprezentacije Bosne i Hercegovine, veoma važni nogometaši u svojim klubovima, u Romi i Mančester sitiju.

Mundijal u Brazilu počinje za 70 dana. Ko bi mogao biti ugodno iznenađenje na Svjetskom prvenstvu?

Borba za Evropu

 - U ovom trenutku smatram da bi to mogla biti Belgija. Imaju sjajan tim i od njih očekujem da u Brazilu budu prijatno iznenađenje. 

Pratimo Vaše nastupe na klupi Herenvena, veoma ste blizu plasmana u Evropsku ligu. Navijači sigurno očekuju novi  plasman u Evropu?

- Nadamo se da ćemo izboriti novi nastup u Ligi Evrope. Činimo sve da do tog cilja i dođemo, na radost naših vjernih navijača.

Koji su Vaši planovi za naredni period?

- Trenutno zaista ne znam. U ovom trenutku sve je vezano uz Herenven.

Možemo li Vas uskoro ponovo očekivati na klupi Ajaksa, koji ste vodili 2008. i 2009. godine?

- Ne! Nemam takve planove. 

U Bosni i Hercegovini imate mnogo fanova još iz vremena kada ste tresli mreže širom Evrope u dresu Milana, a mnogi se nadaju da ćete jednog dana posjetiti našu zemlju. Imate otvoren poziv.

- Hvala vam velika na pozivu. Nadam se da će biti prilike - kazao je Van Basten, zamolivši portparola Herenvena Eriku Kojengu (Erica Kooyenga) da na redakciju našeg lista pošalje autogram i pozdrave čitaocima “Dnevnog avaza”.

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 4. aprila 2014. godine. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.