SJAJNI BH. VEZNJAK

Benjamin Tahirović za "Avaz": Nikoga se ne bojimo, zaustavit ćemo Ronalda

Bit će teška utakmica. Idemo na tri boda, a ako ne tri može jedan, poručio je Tahirović

Benjamin Tahirović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

13.6.2023

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju utakmice protiv Portugala i Luksemburga u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

"Zmajevi" se vrijedno pripremaju, a jedan od onih koji će biti okosnica tima u predstojećim duelima je sjajni veznjak italijanske Rome Benjamin Tahirović.

Dobar osjećaj

Bosanskohercegovačka javnost se jako obradovala nakon što je Tahirović odabrao da igra za našu reprezentaciju. Od prvog dana dobija veliku podršku, a ovo mu je drugo okupljanje među "Zmajevima".

- Osjećaj je dobar. Bio sam puno nervozan tokom prvog okupljanja, ali svi su me fino dočekali. Fino sam upao u tim i na terenu i van terena - rekao je Tahirović za portal "Avaza".

Veznjak koji je već prvim utakmicama u dresu reprezentacije BiH pokupio simpatije naših navijača, osvrnuo se na duele protiv Islanda (3:0) i Slovačke (0:2).

- Prvu utakmicu smo odigrali dobro i pobijedili smo, a druga je bila malo lošija - rekao je Tahirović i dodao:

- Sada gledamo prema naprijed. Idemo sada protiv Portugala. Bit će teška utakmica, imamo respekt, ali nikoga se ne bojimo. Idemo na tri boda, a ako ne tri može jedan. I onda idemo na Luksemburg, te su nam utakmice sada u fokusu.

Skup zvijezda

Portugal je ekipa koja ima mnogo kvalitetnih igrača, tim je pravi skup zvijezda.

- Igrao sam protiv Rafaela Leaa, koji je vrhunski fudbaler, poznajem golmana Ruija Patrisija (Patricio) u svom klubu. Imaju Bernarda Silva, Ruben Diasa koji su osvojili Ligu prvaka, Žoao Kanselo (Joao Cancelo) je igrao u Sitiju pa u Bajernu, Renato Sančez (Sanches), Vitinja (Vitinho) su u Parizu, tu je i Kristijano Ronaldo (Cristiano), Žoao Feliks (Joao Felix)... Ali i mi imamo dobre igrače, svi smo po Evropi - naglasio je Tahirović.

Benjamin Tahirović i Edin Džeko. Facebook

Prisjetio se i prvog susreta s kapitenom Edinom Džekom. Edin je tada još bio član Rome.

- Prvi put sam ga upoznao kada sam došao u Romu. To je bilo šest-sedam mjeseci prije nego je otišao u Inter. Tako da ga znam otprije, ali me fino dočekao u reprezentaciji, kapitenski. Super je osoba, a o igračkim sposobnostima ne trebamo ni pričati - kazao je Tahirović.

Ronaldo ili Mesi

Iako je u poznim godinama, očekuje se da će Portugalce protiv naše selekcije predvoditi Kristijano Ronaldo.

- Dat ćemo sto posto od sebe da zaustavimo Ronalda i Portugalca. Radit ćemo ono šta šef kaže, ko i šta da radi. Mislim da možemo zaustaviti, „prikočiti“ Ronalda da ne bude toliko opasan koliko zna da bude. 

On je takav igrač da mu je dovoljno pola šanse da završi utakmicu. Trebat će nam i malo sreće - rekao je Tahirović, a onda odgovorio na vječito pitanje - Ronaldo ili Mesi.

- Za mene je Mesi najbolji igrač svih vremena, ali Ronaldo je na drugom mjestu.

Sezona u Romi

Tahirović je na okupljanje stigao nakon teške sezone u Romi. Odigrao je 13 utakmica za prvi tim.

- Sezona u prvom timu Rome je već prošla. Brzo je prošla. Sretan sam, još sam mlad, ima mnogo prostora za rad, ali mislim da sam na dobrom putu.

Imam dobre trenere u Romi. Murinjo (Mourinho) ako nije najbolji, onda je među najboljim, ali i u reprezentaciji imam dobre trenere. Na meni je da radim da budem što bolji - istakao je Tahirović.

Bh. veznjak je sa svojom Romom bio na pragu trofeja Evropa lige, ali je "Vučica" na kraju izgubila od Sevilje poslije penala.

- Mislim da smo odigrali dobru utakmicu i onda ti penali. Uvijek kažem da su penali 50-50. Taj ko ima malo više sreće pobjeđuje, a ovog puta su oni imali više sreće.

Nažalost, promašili smo dva penala i izgubili. Međutim, ne smijemo zaboraviti to šta smo uradili da dođemo do tog finala - poručio je Benjamin Tahirović za portal "Avaza".

Podsjetimo, "Zmajevi" u subotu (17. juni) gostuju Portugalu, a tri dana kasnije dočekuju Luksemburg u Zenici.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.