UOČI VAŽNIH UTAKMICA

Amar Dedić za "Dnevni avaz": Dajem maksimum za svoju Bosnu i Hercegovinu

Mogu da kažem da mi je veoma drago što sam u reprezentaciji i što imam priliku da se borim za ovu ekipu, rekao je Dedić

Dedić: Iza njega je odlična klupska sezona. FS BiH

15.6.2023

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju zahtjevni dueli protiv Portugala (17. juna) i Luksemburga (20. juna) u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

„Zmajevi“ poštuju protivnike, ali se ne boje nikoga. Jedan od onih bh. fudbalera koji će imati važnu ulogu na terenu je Amar Dedić (20). Sjajni fudbaler austrijskog Salzburga iza sebe ima odličnu sezonu u kojoj je sa svojim Salzburgom postao prvak Austrije, a izabran je i u najbolji tim sezone austrijske Bundeslige.

Odlična sezona

Želja mu je da dobre partije iz kluba i ovog puta prenese i u reprezentaciju. Briljirao je na startu kvalifikacija protiv Islanda (3:0), a briljantnu utakmicu krunisao je sjajnim pogotkom slabijom lijevom nogom s ruba šesnaesterca.

- Prezadovoljan sam ovom sezonom. Odigrao sam dosta dobrih i lijepih utakmica, igrao sam u Ligi prvaka. Imao sam veliku minutažu. I to što sam osvojio titulu je veoma lijep osjećaj – rekao je Dedić za „Dnevni avaz“.

Salzburg je do titule došao pobjedom protiv direktnog konkurenta Šturma dva kola prije kraja (2:1), a Dedić je bio strijelac i asistent.

- Prelijep osjećaj što se osigurala titula u toj utakmici protiv Šturma, kao i to što sam izabran u tim sezone. Sav rad se isplatio i moram reći da sam prezadovoljan – dodao je Dedić.

Dedić se vrlo brzo uklopio u reprezentaciju. Za kratko vrijeme je pokupio simpatije svih navijača „Zmajeva“, a mnoga djeca u njemu vide svog idola.

- Mogu da kažem da mi je veoma drago što sam u reprezentaciji i što imam priliku da se borim za ovu ekipu. Ja dajem svoj maksimum za reprezentaciju i želja mi je da svi zajedno ostvarimo jedan uspjeh - istakao je Dedić.

Dedić: Titulu u Austriji proslavio uz ljiljane. Facebook

Pred „Zmajevima“ su dueli protiv Portugala i Luksemburga. Naši najbolji fudbaleri prvo će put Lisabona, gdje će u subotu odmjeriti snage s Portugalom, a tri dana kasnije dočekat će selekciju Luksemburga.

Džeko puno znači

- Očekujemo dvije teške utakmice. Naravno, s Portugalom posebno koji je jako kvalitetan, ali i Luksemburg je stvarno nezgodna reprezentacija. Teške utakmice, ali mi ćemo dati sve od sebe da što bolje odigramo i da što više bodova uzmemo – naglasio je Dedić.

Svim mladim fudbalerima koji se priključe reprezentaciji znači podrška kapitena i starosjedioca Edina Džeke.

- Džeko nam puno znači. O Edinu se ne mora mnogo pričati, svi znamo o kakvom igraču se radi. Za našu ekipu je veoma, veoma bitan i jednostavno ima kvalitet. To se i vidi svih ovih godina koliko.

Odličnim partijama naš reprezentativac je skrenuo pažnju na sebe. Spominje se interes Barcelone, Mančester junajteda, Milana, Atletiko Madrida. Iako mu sigurno imponuje interes velikana, Dedić je fokusiran na svoj Salzburg.

- Nemam sada želju i klub u kojem bih volio igrati. Ima tu klubova, naravno, o kojima sanjaš, ali meni sada nije fokus na tome. Ja sam fokusiran na svoj Salzburg, a ono što se desi, desit će se. Ne bi bilo dobro ni da se sada puno zamaram s tim. Više sam fokusiran na svoj rad i napredak – poručio je Amar Dedić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Drugi najskuplji „Zmaj“

Amar Dedić, prema specijaliziranom portalu „Transfermarkt“, vrijedi 15 miliona eura i trenutno je drugi najskuplji bh. reprezentativac nakon Anela Ahmedhodžića (20).

Dedić je u svim takmičenjima ove sezone odigrao 38 utakmica za svoj Salzburg. Tri puta se upisivao u strijelce, a dodao je i četiri asistencije.

U dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine sakupio je pet nastupa, a na svom kontu ima po gol i asistenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.