UOČI MEČA S LUKSEMBURGOM

Hadžibegić tvrdi da BiH može biti u vrhu evropskog fudbala, Džeko: Situacija u grupi nije zabrinjavajuća

Garantujem da imamo odličnu perspektivu sa sjajnim mladim igračima, rekao je selektor "Zmajeva"

Hadžibegić i Džeko: Svjesni važnosti meča. Screenshot

E. Ć.

19.6.2023

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić i kapiten tima Edin Džeko obratili su se medijima uoči sutrašnje utakmice protiv Luksemburga u 4. kolu kvalifikacija za Euro 2024. godine.

Za "Zmajeve" je ovo jako važna utakmica, jer nakon tri odigrana meča imaju samo tri boda.

Hadžibegić: Bitna utakmica. Screenshot

- Garantujem da imamo odličnu perspektivu sa sjajnim mladim igračima. Naša reprezentacija nije u vrhu evropskog fudbala, ali sigurno može biti. Treba podrške tim momcima - rekao je Hadžibegić.

Idemo prema boljem

Ističe da je sutra bitna utakmica protiv ekipe koja radi na tome da poboljša uslove, da bude visoko u evropskom fudbalu.

- Vidjeli smo stadion. Mi imamo sreću što imamo naše mlade igrače koji su rođeni u inostranstvu i trebamo ojačati našu ligu. Mi nismo vrh, ali idemo prema tome. Mi idemo prema boljem i treba malo vremena - poručio je Hadžibegić.


Džeko: Imali težak raspored. Screenshot

Slovačka je trenutno druga ekipa u našoj grupi J sa sedam bodova. Upitan za bodovni deficit, Džeko je odgovorio:

- Šta znači deficit. Ako ćemo se zabrinuti poslije tri utakmice, onda ne treba ni da igramo. Tek su prošle tri utakmice i sigurno kada se sad pogleda tabela nije najbolja, ali mi smo igrali s Portugalom, ali Slovačka nije. 

Slovačka je dobila na Islandu što nije najbolji rezultat za nas, ali je izgubila dva boda kući protiv Luksemburga. U svakom slučaju je sve otvoreno.

Od nas zavisi sve

Džeko je istakao da situacija nije zabrinjavajuća za našu selekciju.

- Ako pogledate naš raspored, igrali smo protiv tri najgora protivnika u grupi. Štaviše, sve je otvoreno i sve je u našim rukama. U to sam stoposto siguran i sad od nas zavisi kakve ćemo rezultate praviti dalje. Sigurno da je ova utakmica ključna - poručio je Džeko.

Mladi igrači preuzimaju ključne uloge u reprezentaciji, a tu je i još mladih i novih igrača.

- Moraju, nema druge. Mislim da su Liga nacija i zadnje kvalifikacije na neki način bile dobre za te mlade igrače, da upadnu malo u ekipu i da steknu to iskustvo igranja u reprezentaciji, za državni grb. 

Novi nosioci igre

Sigurno da se od njih u ovim kvalifikacijama očekuje da budu nosioci igre, s obzirom da na mlađim igračima ostaje reprezentacija - istakao je Džeko.

Edin je komentarisao i transfer Benjamina Tahirovića, koji je od jučer član Ajaksa.

- Ja sam bio u Rimu kada je Benjo došao iz Švedske. Ja sam ga i dočekao tamo i taj momak je strašno napredovao. Dobar iskorak u njegovoj karijeri s obzirom da je Ajaks ekipa koja voli da igra fudbal i koja gura mlade igrače. Što se mene tiče, od srijede sam na odmoru - kazao je Džeko.

Danas se pojavila vijest da Luksemburžani u Zenicu stižu bez dvije zvijezde - Gersona Rodriguesa i Vinsenta Tila (Vincent Thill).

Rodriguesa je iz reprezentacije izbacio selektor Luk Holc (Luc Holtz), dok je Til sam otišao nakon meča sa Lihtenštajnom.

- Meni fale Krunić i Demirović, Hadžikadunić. Nama na svakoj utakmici po tri igrača fale. To su mi veći problemi - rekao je Hadžibegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.