NOVA ZVIJEZDA SITIJA

Kovačića je otkrio legendarni bh. stručnjak, sa 16 godina ga priključio prvom timu: Odmah mi je sve bilo kristalno jasno

Nije lako kao lider zamijeniti Modrića. Međutim, Kovačić to sigurno može. Ima karakter, ima pamet, ima fudbalsko znanje, poručio je Vaha

Kovačić: Transfer vrijedan oko 35 miliona eura. AP

E. Ć.

24.6.2023

Hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić realizovao je transfer iz Čelzija u Mančester siti težak oko 35 miliona eura.

Kovačić je tako ostvario treći najskuplji transfer hrvatskog fudbala, a zanimljivo da su sva tri transfera njegova - Real ga je doveo iz Intera za 38 miliona eura 2015. godine, a četiri godine poslije Čelzi ga je iz Madrida odveo u transferu vrijednom 45 miliona eura.

Novi član prvaka Evrope

Sjajni veznjak se pridružuje Pepu Gvardioli (Guardiola) i aktuelnom prvaku Evrope, a trebao bi zamijeniti Ilkaja Gindoana (Ilkay Gundogan), kapitena kluba koji ide u Barcelonu.

Kovačić je majstor. Napravio je već veliku karijeru, pred njim je još mnogo važnih utakmica, ali ništa ne bi bilo moguće bez legendarnog bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića.

Halilhodžić: Vodio "Modre" od 2010. do 2011. godine. Slavko Midzor / Pixsell

Halilhodžić je bio trener Dinamo Zagreba od 2010. do 2011. godine, a u tom periodu za oko mu je "zapala" nadolazeća zvijezda.

Popularni Vaha se u razgovoru za "Sportske novosti" prisjetio kako je otkrio Kovačića koji je tada imao svega 16 godina.

Oduševio sa 16 godina

- Dok sam bio trener Dinama volio sam pogledati što ima u fudbalskoj školi. U Maksimiru je uvijek bilo kvalitetnih igrača. U to vrijeme bilo je nekih igrača koji su bili dovedeni sa strane, a nisu zadovoljavali moje kriterije.

Niti taktičke, niti tehničke. Zato sam u školi tražio igrače koji bi mogli biti zanimljivi. Tada su mi kazali da u školi ima jedan fini igrač, ali su dodali da je nekako mali, te da je premlad jer ima samo 16 godina - prisjetio se Vaha za "Sportske novosti".

Kovačić: Raskošan talenat. Marko Prpić / Pixsell

Otišao je na trening i vrlo brzo uočio da Kovačić ima zavidnu tehniku, pregled igre, kontrolu lopte...

- Imao je vrhunsku akceleraciju, okretao je strane, brzo je razvijao napade. Takvog igrača u prvoj ekipi nisam imao. Nisam ga odmah pozvao u seniore, ali sam pogledao još dvije njegove utakmice. I bilo mi je sve kristalno jasno. 

Otišao sam trenerima u školu i kazao im “neka se momak u ponedjeljak javi na trening prve ekipe”.

Halilhodžić: Na jednom od treninga Dinama. Zoran Griželj / Pixsell

- Mateo je bio vrlo pametan, iznimno miran, već je kao mlad bio prava ličnost, odmah se to moglo prepoznati. Često sam razgovarao s njim, kazao sam mu “Mateo, pripazi se, nemoj slušati nikoga, ne čitaj novine, posveti se samo fudbalu”. Tako da sam bio uvjeren već na njegovom startu da će napraviti divnu, veliku karijeru - kazao je Halilhodžić.

Upitan da li Kovačić može biti vođa Hrvatske nakon što se povuče Luka Modrić, Halilhodžić je odgovorio da može.

Život bez Modrića

- Međutim, mora u hrvatskoj reprezentaciji nametnuti autoritet. Jer nije dovoljno biti samo sjajan na terenu. Neće mu biti lako na početku kad se od reprezentacije oprosti Modrić.

Luka je simbol reprezentacije, strašno je važan. Nevjerojatno krucijalan za Hrvatsku. Nije lako kao lider zamijeniti Modrića.

Međutim, Kovačić to sigurno može. Ima karakter, ima pamet, ima fudbalsko znanje. I pravi je, vrhunski profesionalac, primjer. Jedino imam neki dojam da je malo stidljiv, da bi trebao biti, kako da kažem, žešći. Kao vođa moraš imati utjecaj na druge, imati pravu komunikaciju sa saigračima, nametnuti se, kako bi bio desna ruka selektoru - poručio je Vahid Halilhodžić za "Sportske novosti".

Mateo Kovačić je za Dinamo debitovao 20. oktobra 2010. godine u Kranjčevićevoj ulici protiv Hrvatskog dragovoljca (6:0). 

U Dinamu je proveo tri godine, a onda je otišao u Inter i zadužio "desetku". Poslije dvije godine na Meaci stigao je poziv Reala gdje se zadržao do 2019., a onda se preselio u Čelzi.

Što se legendarnog Halilhodžića tiče, on je proveo godinu dana u Dinamu, ali je ostavio trag na Maksimiru, pa ga se navijači "Modrih" rado sjete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.