SUMNJA SE NA PREVARU

Veliki skandal na pomolu u Madridu: Gdje je nestalo više od 120 miliona eura?!

Finansijski izvještaj je dospio u medije, a čelnici madridskog Reala odbijaju komentarisati ovaj slučaj

Perez: Mora dati odgovore. AP

N. H.

12.7.2023

Real Madrid se nalazi na ivici ogromnog skandala. Oni će morati objasniti 122 miliona eura troškova koji se pojavljuju u finansijskom izvještaju bez navoda za šta je taj novac namijenjen.

U medije je dospio finansijski izvještaj koji pokazuje da Real ne želi i ne namjerava objasniti ovaj trošak.

U godišnjem izvještaju pod stavkom „ostali operativni troškovi“ stoji 135 miliona eura, ali od toga se zna da je 13,6 miliona plaćeno La Ligi. Taj trošak ima svaki klub prema ligi, ali se ne zna gdje su ostala 122 miliona otišla. 

Klub nije želio komentarisati sumnje da je je ostatak novca uplaćen na ime budućeg sponzorskog dogovora s firmom koja se zove „Providence“.

Real je u sezoni 2017/18. postigao dogovor s ovom firmom, kako bi osigurao novac kojim bi uspio pokriti gubitke u iznosu od 216 miliona eura koji su nastali u periodu od 2014. do 2017. godine. 

Kraljevski klub nikad nije objasnio kako će novac biti vraćen, ali je poznato da su dvije godine kasnije obnovili ugovor s ovom kompanijom. 

Poreska služba Španije posmatra ovaj novac kao dug, ali ne vidi ništa sporno u ovom ugovoru.

Ako poreznici ne vide problem, postavlja se pitanje kako će UEFA reagovati na ovu stavku u finansijskom izvještaju Reala, a u vezi s poštivanjem pravila Finansijskog fer pleja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.