ČEKAMO NOVOG SELEKTORA

Mjesec nakon odlaska Hadžibegića ne zna se ime nasljednika: Pape i Vaha neće, ko će preuzeti "Zmajeve"

Špekulirano je o kombinaciji Sušić-Ibišević

Sušić: Jedini selektor koji je odveo BiH na veliko takmičenje. N/FS BiH

18.7.2023

Prošlo je skoro mjesec otkako je Faruk Hadžibegić napustio selektorsku klupu Bosne i Hercegovine, a navijači bh. reprezentacije još iščekuju ime njegovog nasljednika.

Nakon što je i zvanično objavljeno da je Hadžibegić bivši selektor „Zmajeva“, krenulo je s licitiranjem imena njegovog potencijalnog nasljednika.

Niz odbijenica

Kao i u prethodnih nekoliko godina, ime koje je pokrenulo lavinu glasina bilo je ono legendarnog Vahida Halilhodžića, našeg proslavljenog stručnjaka koji je bio želja brojnih navijača bh. reprezentacije. Popularni Vaha je i ranije govorio kako razmišlja o kraju trenerske karijere, a bh. javnost je vidjela idealan kraj bogate karijere – da odvede „Zmajeve“ na prvo Evropsko prvenstvo u historiji naše reprezentacije.

Umoran od raznih spekulacija i povezivanja s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, Vahid Halilhodžić je kratko rekao da je riječ o patetici i da on neće preuzimati bh. selekciju.

Osim Halilhodžića, spominjani su Mehmed Baždarević, Amar Osim, Sergej Barbarez, Sergej Jakirović..., a spekulisano je i o povratku Safeta Sušića, jedinog selektora koji je BiH odveo na jedno veliko takmičenje – Mundijal 2014. u Brazilu.

Pape i Vedo

Najnovija glasina bila je da će legendarni Pape ponovo na klupu „Zmajeva“, a da će mu prvi pomoćnik biti čuveni reprezentativac Vedad Ibišević, koji svoj trenerski zanat „peče“ u berlinskoj Herti. Kontaktirali smo Sušića koji je kratko za „Dnevni avaz“ rekao kako nema informaciju o tim glasinama i da one nisu tačne. Kako stvari stoje, ni Sušić se neće vratiti.

Ibišević: Trenerski zanat peče u Herti. Twitter

Sudeći prema informacijama iz kuloara, najbliži klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine je Meho Kodro. Proslavljeni bh. fudbaler bio je selektor „Zmajeva“ 2008. godine, ali se na klupi našeg državnog tima zadržao dvije utakmice zbog nesuglasica s čelnicima Saveza. 

U međuvremenu je vodio omladinske timove Real Sosijedada, te Sarajeva, švicarske Servete i Stade Lozanja Ouči.

Kodro: Bio selektor 2008. godine. Facebook

Muzurović i Hadžibegić

Do sada su samo Fuad Muzurović i Faruk Hadžibegić imali dva mandata na klupi BiH. Muzurović je u prvom mandatu vodio BiH od prve utakmice do kraja kvalifikacija za Mundijal 1998. (7-2-8), a u drugom mandatu bio je selektor na devet mečeva (3-0-6).

Hadžibegić je prvi put selektor BiH bio 1999. godine, kada je vodio tim na sedam mečeva (2-2-3). U drugom je vodio reprezentaciju na četiri utakmice (1-0-3).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.