MEČ O KOJEM SE JOŠ PRIČA

Dan kada se Zidan poigrao s Brazilcima: Ronaldinjo i društvo su mogli samo uživati u njegovim čarolijama

Da stvar bude bolja, ovo je bila jedna od posljednjih utakmica velikog majstora u njegovoj bogatoj karijeri

Zidan: Nevjerovatna utakmica. Twitter

E. Ć.

19.7.2023

Mnogi fudbaleri se ne mogu pomiriti s činjenicom da njihove karijere, kao i sve u životu, imaju rok trajanja.

Dvojica fudbalera koja su obilježila posljednjih 15-ak godina Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Lionel Mesi (Messi) otišli su van Evrope, ali i dalje igraju.

Portugalac je s 38 godina na leđima član saudijskog Al Nasra, a 36-godišnji Argentinac je nedavno i zvanično predstavljen kao novi fudbaler Intera iz Majamija.

Rijetki su fudbaleri koji su se odlučili na prekid karijere u trenutku kada su bili na vrhuncu. Jedan od njih je legendarni Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) koji se penzionisao dok je bio u sjajnoj formi sa 34 godine.

Zidan se već oprostio od Real Madrida, a s Francuskom je želio osvojiti Svjetsko prvenstvo 2006. i oprostiti se kao "kralj svijeta".

Iako otvaranje Mundijala u Njemačkoj nije bilo po planu za "Trikolore", Zidan i društvo su svaku utakmicu bili sve bolji i bolji.

Maestralni Zizu je u četvrtfinalu odigrao jednu od najboljih individualnih partija koje je svijet fudbala vidio. Francuzi su igrali s Brazilcima koji su u Njemačku stigli s namjerom da odbrane svjetsku titulu.

Ronaldinjo (Ronaldinho), Ronaldo Nazario, Adriano, Kaka, Roberto Karlos (Carlos), Kafu (Cafu), Žilberto Silva (Gilberto), Robinjo (Robinho)... su činili skup igrača od kojeg se protivnicima ledila krv u venama.

Ali ne i Zidanu. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena je briljirao na terenu i fenomenalne Brazilce pravio budalama.

Bilo ga je nemoguće zaustaviti, doslovno se igrao sa moćnim Brazilcima. Na kraju su Francuzi pobijedili sa 1:0, a gol odluke dao je Tjeri Anri (Thierry Henry), a asistirao mu je ko drugi nego Zidan koji je poslao sjajan centaršut.

Da stvar bude bolja, ovo je bila jedna od posljednjih utakmica velikog Zidana u njegovoj bogatoj karijeri. 

Kasnije je Zizu golom iz penala eliminisao Portugal u polufinalu, a onda je u finalu uslijedio čuveni sukob s Materacijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.