TREVOR FRENSIS

Preminuo čuveni Englez, prvi koji je vrijedio više od milion funti

Frensis je preminuo od posljedica srčanog udara koji je doživio u svom domu u Marbelji

Frensis: Strijelac u finalu Lige prvaka 1979. godine. Twitter

N. H.

24.7.2023

Trevor Frensis (Francis), prvi britanski fudbaler koji je vrijedio više od milion funti, preminuo je u 69. godini, javljaju mediji u Engleskoj. Frensis je preminuo od posljedica srčanog udara koji je doživio u svom domu u Marbelji.

Tokom karijere Frensis je igrao za Birmingem, Mančester siti, Rendžers, Atalantu, ali je najveću slavu dostigao u redovima Notingem Foresta.

Kao igrač vodio je ekipu do dvije titule prvaka Evrope i za taj klub je dao 28 golova na 70 utakmica, uključujući i jedini u finalu Lige prvaka protiv Malmea 1979. godine.

Legendarni trener Notingema Brajan Klof (Bryan Clough) insistirao je na dovođenju Frensisa iz Birmingema, a sam fudbaler je priznao da je za transfer plaćeno 1.150.000 funti.

Poslije toga je otišao u Siti, zatim i u Italiju odakle se na Ostrvo vratio 1987. godine. Karijeru je završio 1994. godine u dresu Šefild Venzdeja.

Za reprezentaciju Engleske je nastupao 52 puta i dao je 12 golova. Također, radio je i kao menadžer, posljednji put u Kristal Palasu od 2001. do 2003. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.