POGINUO JEDAN NAVIJAČ

Hoće li Dinamo biti izbačen iz Evrope zbog haosa u Atini: Dvije stvari idu u prilog "Modrima"

UEFA je u prošlosti znala žestoko kažnjavati klubove u Evropi, a nekoliko njih je i izbačeno zbog navijačkih nereda

Dinamo čeka kaznu UEFA-e. Screenshot / Josip Regović - Pixsell

E. Ć.

8.8.2023

Veliki neredi dogodili su se u Atini sinoć, noć uoči utakmice 3. pretkola Lige prvaka između AEK-a i Dinamo Zagreba, u kojima je stradao 22-godišnji mladić iz Grčke.

Nakon šokantnih vijesti iz grčke prijestolnice pojavile su se glasine da bi prvak Hrvatske mogao biti izbačen iz Evrope. Ovu vijest su plasirali grčki mediji, a nedugo nakon toga objavljeno je da je utakmica, koja je trebala biti odigrana večeras, odgođena.

U ovom trenutku može se samo nagađati da li će "Modri" biti izbačeni iz Evrope. UEFA je u prošlosti znala žestoko kažnjavati klubove u Evropi, a nekoliko njih je i izbačeno zbog navijačkih nereda. Posebnu težinu ima i činjenica da je ovog puta jedan navijač smrtno stradao.

Međutim, dvije stvari idu u prilog Dinamu, piše Index.hr. Prva je ta da su se neredi dogodili izvan stadiona, a krovna evropska fudbalska organizacija radi distinkciju i puno žešće kažnjava klubove kada se nasilje dogodi na samoj utakmici. 

Dinamo je već nekoliko puta kažnjen zbog navijačkih tučnjava, ali se zasad radilo uglavnom o novčanim kaznama.

Prije 13 godina Dinamovi su navijači napravili zasjedu autobusu u kojem su se nalazili navijači PAOK-a. Iako su gostovanja i tad bila zabranjena, grčki klub je u busu poveo nekoliko navijača i prijatelja kluba. Uslijedio je napad molotovljevim koktelima.

Srećom, niko nije ozbiljnije nastradao, a već tad je UEFA odlučila da se Dinamo može kazniti samo ako ponovi sličan incident, ali na stadionu. 

Druga stvar koja ide Dinamu u korist je činjenica da je klub jasno iskomunicirao kako neće prodavati karte za ulaznicu i iz te perspektive je napravio sve što može.

Ovdje se ne radi o sigurnosnom propustu hrvatskog velikana, već vjerovatno grčke policije i njene slabe razmjene informacija s kolegama iz Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.